SvD Perfect Guide
Annons

Världens 8 mest extravaganta hotellsviter

Foto: JAMIE MCGREGOR SMITH

Du tror du sett lyx? Glöm det. SvD Resor har kikat in i hotellsviterna där undervattensrum, bowlingbanor och middagsbesök av Michelinkockar är självklarheter.

Text: Jan Ekholm - 12 juni 2018

Las Vegas

Kingpin Suite
Palms Casino Resort
palms.com/kingpin-suite

Stilfull? Knappast. Romantisk? Glöm det. Kingpin Suite är snarare en överdimensionerad vuxenlekstuga á 132 500 kronor natten för alla som bestämt sig att gå all-in under Vegassemestern. Samt, framförallt, öva på striken innan de däckar i någon av jättesängarna. Det mest iögonfallande med retroinredda Kingpin är nämligen två fullskaliga bowlingbanor med automatiska räknesystem och alla andra tillbehör. När bowling inte längre lockar finns självklarheter som biljardbord, lounge med biosystem och fullt utrustad bar. De 400 kvadratmeterna är med andra ord som gjorda för efterfester med dina hundra nya Vegasvänner, och vi kan bara ana vad som försiggått här genom åren. Belägen högst upp i hotellets Fantasy Tower är utsikten inte heller så tokig. Only in Vegas…

Annons
Annons

New York

Ty Warner Penthouse
Four Seasons
fourseasons.com/newyork

”Ett arkitektoniskt och konstnärligt mästerverk”. Nej, superlativen räcker knappt till när Four Seasons New York ska beskriva sin kronjuvel Ty Warner Penthouse Suite, även känd som Manhattans dyraste svit. Mästerverk eller inte, ingen kan förneka att det är en extra extra allt-upplevelse till vilken inredningsdesignern I M Pei behövde ett par år för att fylla varje vrå med antikviteter, rariteter och internationell konst. Även bokhyllorna är välfyllda och önskas musik till lässtunden står en flygel i ett hörn. Standby-pianist ingår. Sviten upptar hela den översta våningen av hotellet och följaktligen finns balkonger i alla väderstreck, gjorda i glas och med svårslagna vyer över världens snyggaste skyline som nästan, men bara nästan, rättfärdigar beloppet på notan: 446 000 kronor per natt.

Maldiverna

The Muraka
Conrad Maldives Rangali Island
conradmaldives.com

Annons
Annons

Hur gör man för att sticka ut bland Maldivernas hundratals lyxresorter där vattenvillor, högteknologiska spaanläggningar och privatöar är stapelvaror? Conrad Maldives Rangali Island har svaret: man bygger ett undervattensboende. I november invigs den exklusiva villan The Muraka som kostat nätta 130 miljoner kronor att bygga. Bostaden består av två våningar med vardagsrum, två sovrum, matsal, kök, infinitypool och gym ovan vattnet. Därifrån leder en fem meter lång spiraltrappa ner till undervattensvåningens sovrum och lounge, vars välvda glasväggar ger en närgången insyn i Maldivernas marina liv. Detta är dock inte första gången Conrad satsar på undervattensupplevelser. För 13 år sedan öppnade man Ithaa, världens första undervattensrestaurang.

Los Cabos

Ty Warner Mansion
Las Ventanas Al Paraíso
rosewoodhotels.com

Mångmiljardären Ty Warner sätter inte sitt namn på vad som helst. Förutom gosedjuren Ty Beanie Babies duger bara hotellvärldens mest måttlösa boenden. Ty Warner Mansion beskrivs som en resortvilla, men är snarare stor som ett helt resort; 2 600 kvadratmeter med en privat stab om sju personer, eget spa, gym, biograf, tequilabibliotek och en enorm infinitypool som slingrar sig ovanför den privata stranden. Mest dekadenta detaljen är dock fyverkerimenyn. Ett typiskt Ty-påhitt där gäster kan välja mellan förkomponerade shower eller sätta ihop sitt eget pyrotekniska smörgåsbord från á la carte-delen. Uppseendeväckande är även insidan av villan som mot alla odds är smakfullt inredd med konst, möbler och hantverk från trakten. Allt till ett pris av 310 000 kronor natten.

Annons
Annons

Dubai

Royal Suite
Burj Al Arab Jumeirah
jumeirah.com

Om vi någon gång i livet har 212 000 kronor att spendera på en natt i Royal Suite så är en sak säker: vi kommer att fylla resväskan med badrummens skönhetsprodukter från Kelly Caleche och Terre d’Hermes. Att försöka ta med sig någon av pelarna täckta i 22 karats guld är dock lite för magstarkt, även för oss. Men det skulle förmodligen inte märkas. Den kungliga sviten i världens enda sjustjärniga hotell är som förväntat en 780 kvadratmeter stor överdos av guld, marmor, plysch, puffar, kristall och sammet, signerat en inredare som hatar minimalism mer än livet självt. Det enda vi ställer oss frågande till är det största sovrummets roterande himmelssäng. Varför skulle någon vilja snurra bort från Dubais häftigaste havsutsikt?

New York

Jewel Suite
Lotte New York Palace
lottenypalace.com

Du vet den där chokladtryffeln som ibland ligger på huvudkudden när du kommer in på ditt hotellrum? Så ofattbart banalt. Den som checkar in i juvelsviten på Lotte New York Palace får i stället en diamantring gjord av kändisjuveleraren Martin Katz, som även inrett sviten, till ett värde av 22 000 kronor. Det är exakt 10 procent av rumspriset. Vad får man då för resterande 198 000? Jo, tre våningar av art déco-glamour med kaskader av kristallkronor, flytande juvelboxar, diamant-vattenfall, Steinwayflygel och takterrass med stenpool, öppen spis och milsvida vyer. Och ser man på, det ligger faktiskt chokladtryfflar på huvudkudden. Men här i form av ”vit diamantchoklad” efter ett recept av nyligen bortgångne kocklegendaren Michel Richard.

Annons
Annons

Genève

Royal Penthouse
Hotel President Wilson
hotelpresidentwilson.com

Royal Penthouse hävdar att den är Europas största och världens lyxigaste svit. Det sistnämnda är diskutabelt, men när det gäller storleken har de kvadratmeterna på sin sida – få sviter kommer upp i hisnande 1 680. Men rusa inte iväg och boka det kungliga gemaket till den romantiska helgen. Med tolv sovrum lämpar sig sviten bättre för kompisgänget eller företags-kickoffen. Duger den för powerplayers som Bill Clinton och Bill Gates duger den för dig. Inredningen skulle kunna beskrivas som anonym schweizisk lyx, med piffiga detaljer som världens största tv, dyr konst, antika böcker och en magnifik terrass med utsikt över Genèvesjön. Och för att du ska känna dig trygg är säkerhetsnivån maximal, med skottsäkra fönster, panikrum samt egen hiss och helipad. Ett fynd för 520 000 kronor natten.

London

Opus Suite
The Berkeley
the-berkeley.co.uk

Londons ”supersviter” blir allt fler och bland annat har klassiska The Berkeley nyligen öppnat fem extra luxuösa boenden. Mest spektakulär är Opus Suite, designad av heta inredningsarkitekten André Fu och med stans kanske snyggaste vyer över Knightsbridge och Hyde Park. Hotellets nära band med modeindustrin märks i den så kallade ”Fashion trunk”-servicen i vilken en portabel garderob levereras till rummet, fylld med de senaste designerkläderna som svitens gäster erbjuds att låna. Men ibland orkar man inte klä på sig, utan bara stanna på rummet och äta middag framför tv:n. I synnerhet när man kan ringa room service och be The Berkeleys superkockar Marcus Wareing och Pierre Koffman, med två Michelinstjärnor vardera, att komma upp och laga middag i svitens kök.

Annons