Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Världens 10 vackraste moskéer

Text: SvD Perfect Guide - 5 april 2017
Annons

Moskén är inte bara ett rum för tro och bön: det är lika mycket en plats för skönhet och arkitektur. Exotiskt mönstrat kakel, handmålade kupoler och paisleymönstrade väggmattor.

En snabb titt på världens moskéer visar allt från tusenåriga stenbyggnader på Unescos världsarvslista till moderna kalkstensslott som snarare påminner om Four Seasons senaste resort i Miami.

Vissa moskéer är endast öppna för praktiserande muslimer, andra arrangerar guidade turer mellan böner. Däribland Hassan II:s moské i Marocko och Blå moskén i Istanbul. Vad alla har gemensamt är att de fungerar som heliga rum för 1,6 miljarder troende människor.

Vi har tittat närmare på världens vackraste moskéer.

Hassan II:s moské i Casablanca är världens näst största moské – efter Masjid al-Haram i Mecka i Saudiarabien – och ritades av den franske arkitekten Michel Pinseau. Rest vid havet rymmer bönesalen 20 000 människor.

Annons
Annons

Moskén Wazir Khan i Lahore, Pakistan. Moskén med den rostfärgade interiören färdigställdes 1641.

Nasir ol Molk Mosque, också känd som Pink Mosque, i Shiraz, Iran. Den tempelliknande byggnaden blev klar 1888.

Skapad 2006 är Malacca Straits Mosque i Malaysia ett av de nyare tillskotten.

Schejk Zayed-moskén i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Som landets största moské har den plats för över 40 000 personer, varav 7 000 i den största bönesalen.

Annons
Annons

Qolsharifmoskén byggdes på 1500-talet och ligger i Kazan, Ryssland. Efter att ha förstörts i slaget mot Ivan den förskräcklige invigdes den nya byggnaden 2005.

Blå moskén i Istanbul lät byggas av den osmanske sultanen Ahmed mellan 1609 och 1616.

Muhammed Ali-moskén byggdes under 1800-talet i Kario.

Lala Mustafa Pasha Mosque – rest mellan 1298 och 1400 – ligger i Famagusta, Cypern.

Jama Masjid i New Delhi stod klar 1656 och är i dag en av de största och mest välkända moskéerna i Indien. Gårdsplanen rymmer upp till 25 000 personer.

Annons