"Världen vill ta det säkra före det osäkra"

Familjer på Tambo-flygplatsen i Sydafrika, ett land som många länder nu stänger reseförbindelserna med av rädsla för att importera fler omikronfall.
Familjer på Tambo-flygplatsen i Sydafrika, ett land som många länder nu stänger reseförbindelserna med av rädsla för att importera fler omikronfall. Foto: Jerome Delay/AP/TT

Många länder stoppar inresor från södra Afrika för att försöka bromsa spridningen av omikronvarianten av covid-19, som ändå väntas sprida sig globalt.

– Kanske världen har lärt sig att vi måste vaccinera hela världen och inte bara vissa delar, säger Anders Nordström, Sveriges ambassadör för global hälsa.

Kristin Groth/TT
Publicerad
Annons

Den expertpanel, upprättad av världshälsoorganisationen WHO, som granskade hur coronaviruset hanterats globalt i början av pandemin kom i våras fram till att åtgärderna var för långsamma, och dessutom inte tillräckligt bra.

Nu, med den nya omikronvarianten, reagerar många länder desto snabbare och har begränsat resandet från södra Afrika, regionen där varianten först rapporterades. Att många flyg stoppas drabbar de länderna hårt, och Sydafrika har vädjat om att flygstoppen ska hävas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons