Världen mobiliserar mot kriget

Under strecket
Publicerad
Annons

75 procent av fransmännen är emot ett militärt angrepp på Irak. 72 procent de tyskarna och i England ligger siffran på 65 procent.
Även i USA har stödet för George Bushs planer sjunkit men en majoritet, 58 procent, är fortfarande för ett anfallskrig mot Saddam Hussein. USA:s befolkning vill dock se en attack under FN-flagg, bara 26 procent anser att USA ska anfalla själva.
Tolv år efter Operation Ökenstorm, där en USA-ledd allians gick till attack för att driva ut Irak ur Kuwait, hålls i dag demonstrationer mot ett nytt krig mot Irak i minst 13 länder runtom i världen.

Enligt det USA-baserade nätverket International Answer, som tagit initiativ till demonstrationer i USA, hålls protestmöten mot krigsplanerna i Egypten, Belgien, Spanien, Kanada, Italien, Japan, Indonesien, Mexiko, England, Tyskland, Österrike och Ryssland. I USA samlas motståndarna till en stor manifestation i Washington.
När president George Bush i januari 2002 för första gången hotade Saddam Hussein med krig, hade han stöd av 70
procent av den egna befolkningen. Sedan dess har stödet sjunkit, visar en opinionsundersökning publicerad i Los Angeles Times.
John Mueller, professor på universitetet i Ohio som studerat opinionssvängningar vid krig, säger dock att folk brukar ändra uppfattning när krig väl bryter ut.

Annons
Annons
Annons