Världen ligger för hans fötter

Underbarn är inget han vill kalla sig. Fast faktum är att solokonserter och stipendier sedan länge haglar över 18-årige cellisten Andreas Brantelid. På måndag spelar denne Europas bästa unga klassiska musiker på Kungliga slottet och i december förgyller han Nobelprisutdelningen.

Under strecket
Publicerad
Redan på måndag kan ANdreas Brantelid höras i nya satsningen Unga Musik på Slottet, där kommande klassiska stjärnor får möjlighet att spela upp sig.

Redan på måndag kan ANdreas Brantelid höras i nya satsningen Unga Musik på Slottet, där kommande klassiska stjärnor får möjlighet att spela upp sig.

Annons

Kaksmulor, gamla tepåsar och tidningar trängs på bordet. Om det inte vore för den gigantiska eldstaden kunde köket tillhöra vilket kyffe till studentbostad som helst. Men platsen är Edsbergs slott utanför Sollentuna och stilen fransk rokoko. Här på Edsbergs musikinstitut utbildas ett tjugotal unga kammarmusiker i samarbete med Kungliga musikhögskolan. Eller, snarare, raffineras i sina uttryckssätt.
Cellisten Andreas Brantelid har studerat för professor Torleif Thedéen sedan 2004 och har redan mängder med förfrågningar. Vi har knappt hunnit hugga in på de fastklibbade kanelbullarna och fruktteet serverat i Elvismuggar innan pianisten och professorn Mats Widlund droppar förbi och frågar om Andreas kan tänka sig att åka till kammarmusikfestivalen i Sandviken - i augusti 2007.
Jodå, det vore kul, tycker den unge cellisten som dock befarar att han redan är upptagen på annat håll. Andreas Brantelid har bokade engagemang så långt fram som i december nästa år då han spelar Prokofjev med danska
Radiosymfoniorkestret.

Redan på måndag kan han höras i nya satsningen Unga Musik på Slottet, där kommande klassiska stjärnor får möjlighet att spela upp sig. Andreas Brantelid tycker att det ser bra ut för återväxten bland musiker i hans generation.

Annons
Annons
Annons