Annons

"Världen har inte råd med Sveriges utsläpp"

Sverige måste sluta blunda för sin utsläppsexport. Det säger en av Indiens ledande klimatexperter, som har lågt ställda förväntningar på det stundande klimatmötet. "Parisförhandlingarna kommer att sälja en önskedröm till världen", säger Chandra Bhushan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Chandra Bhushan tror inte att världen lyckas hålla temperaturökningen från 1750 under 2 grader, den gräns som anses vara bortom återvändo.

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 1

Chandra Bhushan tror inte att världen lyckas hålla temperaturökningen från 1750 under 2 grader, den gräns som anses vara bortom återvändo.

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 1
Chandra Bhushan tror inte att världen lyckas hålla temperaturökningen från 1750 under 2 grader, den gräns som anses vara bortom återvändo.
Chandra Bhushan tror inte att världen lyckas hålla temperaturökningen från 1750 under 2 grader, den gräns som anses vara bortom återvändo. Foto: Daniella Backlund

DELHI. Ett helt års nederbörd på en timme. Det upplevde den regnkänsliga regionen Ladakh i den indiska delstaten Jammu och Kashmir för fem år sedan. 2013 dog närmare 5 000 personer när massiva skyfall drabbade området Garhwal i norra Indien, som SvD nyligen besökte.

Händelserna utgör tydliga tecken på att klimatsystemen ställer om, enligt Chandra Bhushan, vicechef på miljöorganisationen Centre for Science and Environment (CSE) i Delhi.

– Över hela Indien, och hela världen, bör vi förbereda oss för en ökad frekvens av den typ av händelser som vi har sett i Uttarakhand.

Norra Indiens utsatthet beror inte på Indiens egna utsläpp. Just nu är det de historiska utsläppen som skapar problem.

I vilken utsträckning handlar denna utveckling om klimatförändringarna?

Annons
Annons

– Jag skulle säga att det handlar om ombytligt väder som framkallas av klimatförändringarna. Den generella trenden är tydlig. Planetens uppvärmning skapar stora förändringar och stor ombytlighet i klimatsystemet.

Indien kan bli en av framtidens största utsläppsnationer. Samtidigt är landet bland de mest utsatta när temperaturerna stiger. Tar Indien tillräckligt med ansvar för utvecklingen?

– Vi måste plocka isär diskussionen lite mer. Indien är utsatt, just nu är det inte på grund av landets egna utsläpp. Temperaturhöjningar som orsakas av koldioxidutsläpp är ett historiskt fenomen. Norra Indiens utsatthet beror inte på Indiens egna utsläpp. Men om Indien går i västs fotspår kommer vi i framtiden, kanske om 30 år, att vara ansvariga för klimatförändringen. Men just nu är det de historiska utsläppen som skapar problem. Sedan kommer en utsläppsström som kan göra skada i framtiden.

Indien ligger än så länge efter i utsläppsligan. Världsbankens senaste siffror sträcker sig tillbaka till 2011, då landet släppte ut 1,7 ton koldioxid per capita. Det är knappt hälften av dem 3,6 ton per capita Sverige släppte ut 2012, enligt Naturvårdsverket.

– Men om man tittar på koldioxidutsläpp baserat på vad ett land konsumerar har Europa inte minskat sina utsläpp. Man har bara exporterat dem till Kina, säger Chandra Bhushan.

Även med 100 procent förnybar energi skulle Sveriges utsläpp per capita, räknat på konsumtionen, vara över 7 ton koldioxid per år.

Han tar Sverige som exempel.

– Ni har nästan 100 procent förnybar energi genom kärn- och vattenkraft. Era största utsläppskällor är transportsektorn och mat- och klädindustrierna. Även med 100 procent förnybar energi skulle Sveriges utsläpp per capita, räknat på konsumtionen, vara över 7 ton koldioxid per år. Världen har inte råd med det.

Annons
Annons

Centre for Science and Environment (CSE) har sitt huvudkontor i Indiens huvudstad New Delhi:

Under 2012 gav svensk konsumtion både här och i andra länder upphov till 106 miljoner ton koldioxidekvivalenter i utsläpp, enligt Naturvårdsverket. Det motsvarar över 11 ton per person, alltså nästan tre gånger den inhemskt räknade siffran.

Samtidigt som Kina har absorberat ansenliga utsläppsmängder är landet ett av få som har bidragit till att sänka priset på solenergi, påpekar Chandra Bhushan.

– Tyskland och Kina är de enda länder som har bidragit till att dra ner kostnaderna här. USA har inte gjort det. Inte heller något annat europeiskt land. Men om solenergipriset minskar kommer det inte att finnas någon anledning för Indien att investera i kolkraft. Det vore rent av dumt med de förutsättningarna.

Chandra Bhushan efterlyser ärlighet i de internationella förhandlingarna.

Vi måste se till att Indien inte blir ett Sverige.

– Vi måste se till att Indien inte blir ett Sverige ur utsläppssynpunkt – och än mindre ett USA. Men å andra sidan måste även de utvecklade ländernas utsläpp minska. Vi behöver en ärlig diskussion om klimatförändringarna, men det händer tyvärr inte. I stället tar folk med sig politik till förhandlingsbordet i stället för att göra något åt sakfrågan.

Vad väntar du dig av klimatmötet i Paris, realistiskt sett?

– Jag förväntar mig en mycket svag uppgörelse som dock lovar att världen en dag kommer att vakna och möta utmaningen. Avtalet i Paris kommer att bli ett löfte till framtiden. Det kommer inte att handla om här och nu. Det blir nästan som att sälja en önskedröm till världen om att vi kommer att göra något i framtiden, men att vi inte kan göra något nu.

– Klimatavtalet i Paris kommer att drabba världens fattiga. Vår medeltemperatur har inte ens stigit 1 grad och vi ser redan denna typ av effekter. Avtalet blir för dem rika, inte dem fattiga.

Vi har alltid haft den romantiska föreställningen att de rika och mest handlingskraftiga ska hjälpa de fattiga. Jag tror att den föreställningen når sin ände i Paris.

CSE:s vicechef säger att bördan för den globala gröna omställningen kommer att förflyttas från rika nationer till världens utvecklingsländer.

– Vi har alltid haft den romantiska föreställningen att de rika och mest handlingskraftiga ska hjälpa de fattiga. Jag tror att den föreställningen når sin ände i Paris.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons