Världen exploderade av extravagans

Med glittrande extravagans och fyrverkerier välkomnade världen 2012. Sydney och Hongkong startade i stor stil medan stämningen var mer dämpad i Tokyo. Dubai i Mellanöstern och europeiska storstäder sparade inte på pyrotekniken. I London kantade 250 000 personer Themsen för att beskåda hur fyrverkerier formade som ringar i de olympiska färgerna sköts mot skyn - en försmak av att staden senare i år är värd för sommar-OS.

AFP, TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I skotska huvudstaden Edinburgh samlades 80 000 personer för en gatufest, och för att tillsammans brista ut i sången Auld Lang Syne. Men i andra europeiska städer överskuggade eurokrisen firandet. Italienske presidenten Giorgio Napolitanos bistra nyårsbudskap var att det krävs uppoffringar för att förhindra kollaps i landets ekonomi. I Spanien ville många tänka på något annat än krisen och firade på Madrids Puerta del Sol, torget som har blivit centrum för proteströrelsen mot åtstramningarna.

Himlen över Berlins Brandenburger Tor lystes upp spektakulärt medan 360 000 personer i Paris intog Champs-Elysées. I hjärtat av Wien klämtade Stefansdomens klocka, följd av smäktande stråkar som framförde valsklassikern An der schönen blauen Donau. Amsterdams nyårsfirare bevittnande hur två gigantiska uppblåsbara dockor ”promenerade” mot varandra och förenades i en kyss när det bara var sekunder kvar till 2012. Och tvärsöver Atlanten, i Rio de Janeiro, intog två miljoner festande och vitklädda människor Copacabana för att beskåda ett extravagant fyrverkeri i grönt. Popdivan Lady Gaga och tenoren Placido Domingo hörde till världsstjärnorna som roade en miljonpublik på Times Square i New York. Ryska huvudstaden Moskva brände av ett massivt fyrverkeri, men i ett försök att hindra stök och bråk var försäljning av alkoholdrycker bannlyst.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons