Anders Melldén:Världen brinner men vinet står pall

Anders Melldén
Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: Daniele D’andreti / Unsplash

Brända vingårdar och vinerier, rökskadade druvor och en nedstängd vår och sommar. Världen utmanas men vinbönderna är luttrade, sopar undan askan och fortsätter göra fantastiskt vin.

Under strecket
Publicerad
Annons

För drygt ett år sedan satt jag under källarvalven på Château Boswell längst upp i Napa Valley, Kalifornien. Hela vineriet är ett slott i gammeleuropeisk stil skapat på sant amerikanskt nybyggarmanér 1979. I de naturligt tempererade vinkällarna talade vi om hållbarhet och miljövänlig vintillverkning med ägarinnan Susan Boswell, tillika styrelseledamot i Napa Green, en av områdets hållbarhetsorganisationer. Ledsamt och ironiskt att hela hennes dröm nu är aska och ruiner. Vinslottet brann ner i slutet av september i år.

I USA pågår tidernas mest underliga presidentvalkampanjer med avstängda mikrofoner till följd av allmänt ohyfs, covid-19-sjuka i Vita huset och våldsamma demonstrationer runt om i landet. Samtidigt står delar av USA bokstavligen i brand, delar som är navet i den ekonomiskt viktiga vinindustrin.

”Glass fire” har fått sitt namn av att den startade nära Glass Mountain Road i slutet av september. Det är bara en av flera skogsbränder i Kalifornien som i höst har förstört över 7 500 byggnader, inklusive några vinerier i Napa och Sonoma – mest känt är kanske Château Boswell. På Instagram ser jag att arbetarna på vineriet Cain, som jag skrivit om tidigare med anledning av deras idoga hållbarhetsarbete, i dagarna vågat sig tillbaka till sina vingårdar som delvis bränts eller hotats av den fruktansvärda elden. Två hållbarhetsaktivister är alltså drabbade av skogsbränder som kan ha startat på grund av klimatförändringar påverkade av människan.

Annons
Annons

I år ger flera rökskadade vingårdar i Sonoma och Mendocino druvor som måste kasseras för att de smakar rök.

Jag skriver ”kan ha” för om det tvistar både de lärda och de mindre lärda men mäktiga. Skogsbränder har alltid förekommit i Kalifornien och är en del av ekosystemet. Men tidpunkten för bränderna har ändrats. Flera skogsbränder startade redan i augusti på grund av extrema åskoväder. Det är ovanligt tidigt, långt innan de regn som vanligen bromsar upp brändernas framfart i slutet av oktober, och före eller mitt under skörd. Förutom direkta bränder är också röken ett problem. I år ger flera rökskadade vingårdar i Sonoma och Mendocino druvor som måste kasseras för att de smakar rök.

Efter en vår och sommar med stängda vinerier på grund av covid-19 kom de tidiga och allvarliga bränderna som ytterligare utmaningar. Kalifornierna är dock luttrade. På min fråga svarar de att de generellt sett tycker att lokala myndigheter sköter sig och tar problemen på allvar. Delstatens vinmakare borstar askan av sig och fortsätter göra det de är bäst på: goda viner för framtiden, om än i något mindre kvantiteter just i år. Ja, mitt i allt detta gasar de sig ur uppförsbacken och anordnar särskilda vinveckor på krogar både i Sverige och över hela världen under november månad för att ytterligare sprida bilden av sig själva som överlevare. Spana gärna efter California Wine Weeks om du är nyfiken.

”This is just a bump on the road” som en vinmakare lär ha uttryckt det efter att halva vingården brunnit ner. Men det är samtidigt en ”bump” som enligt vinmakarna i Kalifornien beror på klimatförändringar – förändringar som de tänker fortsätta ta på största allvar.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons