Annons
X
Annons
X

”Världen är en bättre plats utan bin Ladin”

Närmare tio år efter attackerna har USA slutligen fått sin hämnd. I New York drog beskedet om att Usama bin Ladin dödats dock återigen upp de starka och smärtsamma minnen som etsat sig fast i stadens invånare. Vid Ground Zero fann SvD såväl tårar som glädjerop – men också en utbredd rädsla för nya terror­attacker.

Foto: MARK LENNIHAN/AP

SVD I USA

–Minnena av tornen som brinner, som faller... Allt är tillbaka.

Orden kommer från Mary Powers samtidigt som hon sänker såväl huvudet som rösten. Tårarna är nära, snart också där. Minnena är ännu starka av dagen som för alltid skulle komma att rista in ett enormt ärr i såväl henne som New York City.

–Jag jobbade bara några kvarter bort. När jag hörde att ett flygplan hade kört rakt in i ett av tornen släppte jag bara allt och sprang hit. Min dotter var i en av byggnaderna. Hon klarade sig, men det var så många andra nära vänner och kollegor som inte gjorde det och som jag var tvungen att säga adjö till den där dagen.

Annons
X

Mary Powers
är bara en av alla som på måndagen tog sig till Ground Zero för att dels hedra de drygt 3000 personer som miste livet i terrorattackerna den 9 september 2001, dels stämma in i kören om att rättvisa har skipats. Medan några viftar med den amerikanska flaggan och sjunger nationalsången har hon intagit en mer lågmäld roll i bakgrunden – precis som så många andra som stannar till i några sekunder innan de skyndar vidare till sina respektive arbeten.

–Det här gör så mycket för oss, för New York. Att det skedde innan tioårsdagen av 11 september är oerhört viktigt, om inte annat rent psykologiskt. New York har ännu inte läkt eller gått vidare, vi har ju inte ens fått någon vettig plats att hedra de omkomna på eftersom politikerna har bråkat så pass mycket att vi ännu står kvar med den här röran, säger Mary Powers och viftar uppgivet mot byggarbetsplatsen Ground Zero där hundratals personer sliter dygnet runt för att återskapa Manhattans nedre delar.

Runt områdets stängsel sitter blommor och flaggor, någon har dessutom hängt en skylt som deklarerar att USA har vunnit. Och att så också är fallet stämmer Mike Keane från Queens in i.

–Jag har aldrig sett en sådan ondska i hela mitt liv som den bin Ladin stod för. Han var en modern Hitler och världen är en bättre plats utan honom i den, New York är en tryggare och mer lättad stad.

Mike Keane
reser sig plötsligt upp från den lilla avsats till St Pauls Chapel som han suttit på i närmare en timme och betraktat de tusentals människor som flockas vid området. Han lutar sig framåt, sänker rösten.

–Jag vet inte om det är politiskt korrekt att säga det, men bin Ladin fick inte vad han förtjänade. Han kom för lindrigt undan. Men så gör också alla andra rättfärdiga muslimer som säger att de krigar i religionens tecken. Men vi tog bin Ladin, och vi kommer att ta de andra också.

Bara några meter därifrån står Nancy Eagan och blickar upp mot skyn där tomheten är stor efter två torn som inte längre finns.

–Det är inte bra att döda någon men det här var en viktig sak för oss. Att vi fick tag i Usama bin Ladin och nu med säkerhet vet att han är död gör mig oerhört lättad. Jag hoppas att vi kan gå vidare nu och enas, precis som vi gjorde efter attentaten, men den här gången mot fred.

Att Usama bin Ladins död kan trigga nya terrorattacker mot New York City tror samtliga tre.

–Vi vet vad som väntar, vad som riskerar att komma. Men vi är inte rädda, säger Mary Powers.

–Alla i New York tänker likadant, alla är redo att offra sitt eget liv och bli hjältar för att förhindra en ny attack. Du kan köra över New Yorks invånare en gång men du kan inte göra det två gånger.

”Vänd inte afghanerna ryggen” svd.se
Annons
Annons
X
Foto: MARK LENNIHAN/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X