Annons
X
Annons
X

Värktabletter vanligast när unga tar överdoser

Aldrig tidigare har det varit så lätt att dygnet runt köpa receptfria läkemedel. Men det finns en baksida: Värktabletter som Alvedon har blivit det vanligaste självmordspillret bland unga svenska tjejer.

(uppdaterad)
[object Object]
Emma lever, men det är tack vare akutläkarna. Under en period försökte hon allt för att få bort det som smärtade inuti: hon skar sig, hon blandade medicin med sprit – och hon svalde receptfria värktabletter, som blivit det vanligaste pillret för unga tjejer som vill ta sitt liv. Foto: YVONNE ÅSELL

SVD GRANSKAR | PILLRETS PRIS DEL 1: RECEPTFRIA LÄKEMEDEL

Med ångest som rev i kroppen tryckte hon ut tablett efter tablett ur kartorna med Alvedon inne på toaletten. Samlade i en hög i handen och svalde med Coca-Cola den där dagen förra sommaren. Vore det inte för att läkarna flera gånger räddade henne från giftet som pumpades ut i blodet så hade Emma inte levt för att kunna berätta.

–Jag tog tabletterna som ett rop på hjälp, jag ville inte dö egentligen men samtidigt så mådde jag så dåligt att jag inte visste vart jag skulle ta vägen.

Det har gått ett år sedan den största förändringen av apoteksbranschen i modern tid. Sedan det blev möjligt att köpa receptfritt även utanför apoteken har varuhus, livsmedelbutiker och bensinmackar sålt läkemedel för en halv miljard kronor. Värktabletterna är storsäljarna.

Annons
X

Men bortom försäljningsrekorden finns en annan verklighet: Flickorna som överdoserar vanliga, receptfria värktabletter.

Hur många de är vet ingen. Experter och myndigheter hänvisar till Giftinformationscentralen som då och då meddelat att förgiftningar med paracetamol – som finns i exempelvis Alvedon och Panodil – har ökat. Men siffrorna baseras bara på hur många som hör av sig från allmänheten och sjukvården. Och ju mer van sjukvården blir, desto färre blir samtalen.

Södersjukhusets akutmottagning är landets största med ansvar för 630000 invånare. En genomgång av samtliga journaler för förgiftningsfall 2008 och 2010 visar att:

• 30 patienter hittills i år vårdats för överdoser av receptfria värktabletter, en ökning med 50 procent jämfört med 2008. Båda åren var Alvedon tre gånger vanligare än något annat receptfritt preparat. Unga kvinnor var klart överrepresenterade.

–Vi märker att detta är ett stort problem bland unga kvinnor, säger vårdchefen Sören Sanz som gått igenom journalerna för SvD:s räkning.

På Barn- och ungdomspsykiatrins, Bup:s, akutklinik vid Årstaviken börjar dagen med en genomgång av nattens patienter. Här har man en unik utsiktspunkt: genom systemet passerar samtliga minderåriga som försöker begå självmord och hamnar på sjukhus i Stockholms län. Överläkare Peter Engelsöy och personalen är oroade över vad de ser:

• Antalet självmordsförsök ökade förra året med 20 procent. Trenden i år är att ökningen ligger på ytterligare 5–10 procent. Hittills i år har mottagningen fått ta hand om omkring 200 fall av självmordsförsök, främst tablettöverdoser.

• Den typiska patienten är en tjej på 15 eller 16 år.

• Den vanligaste metoden är en överdos av paracetamoltabletter, som Alvedon.

Receptfria värktabletter är det absolut vanligaste även vid Bup i Göteborg. Bup i Malmö har de senaste tre åren i snitt haft en patient i månaden med tablettförgiftning – majoriteten är flickor och paracetamol är ”tveklöst vanligast”.

I Stockholm har flickor så unga som tolv år tagits in efter att ha försökt ta sitt liv med värktabletter.

–De här flickorna har något litet hopp kvar att någon ska upptäcka vad de gjort, att få komma till sjukhuset och räddas, och att någonting ska förändras till det bättre i deras liv. Men de vet ofta inte att Alvedon är livsfarligt att ta, verkligen livsfarligt, säger Peter Engelsöy.

När patienterna efter bedömning får åka hem stöttar personalen även föräldrarna och hjälper dem att komma ihåg att ta bort sådant som kan användas för att skada sig själva, berättar akutklinikens enhetschef Mari Kampf Westerberg:

–Vi förtydligar att vi gärna ser att föräldrarna låser in mediciner och vi betonar Alvedon och Panodil. Föräldrar tänker inte på att dessa preparat är farliga.

Var sjätte timme tar någon i Sverige sitt liv. Självmord och missbruk sjunker i stort, men ökar bland tonårstjejerna. I den senaste statistiken, från 2008, tog 31 tonårstjejer sitt liv. Så många liv har inte släckts sedan 1977.

Pojkar som mår dåligt agerar ofta utåtriktat. Flickorna vänder sin smärta mot sig själva: skär sig, svälter sig, skadar sig. Samma mönster finns i självmordsförsöken: Pojkarna gör det våldsamt. Flickorna tar tabletter.

Självmordsförsök är ofta impulshandlingar. Professor Jan Beskow, som arbetat i 40 år med frågan, beräknar att i drygt hälften av fallen går det mindre än tio minuter från beslut till agerande:

–Är det lätt att få tag på suicidmedel så ökar risken. Det finns en föreställning att de som tar sitt liv har beslutat sig sedan länge. I själva verket är de flesta ambivalenta ända in i slutet.

För Emma började det mitt i tonåren. På kort tid fick hon ta smäll efter smäll. Först skiljde sig hennes föräldrar, sedan drabbades lillasyster av ätstörningar och behövde hennes stöd. Då, när Emma redan var illa däran, såg hon sin hund bli överkörd och i samma veva blev hon lämnad av pojkvännen.

När hon så småningom flyttade och försökte börja ett nytt liv blev hon våldtagen.

Allt rasade.

Desperat sökte Emma hjälp hos läkare som skrev ut antidepressivt och antipsykotiskt. I ett töcken av ångest och mediciner försökte hon ta sitt liv.

–Jag tänkte, är det så här jag vill ha det? Är det så mitt liv ska se ut? Ingen utbildning, inget jobb, ingenting. Nej, så ville jag inte leva.

Så hon tog det som fanns i medicinskåpet hemma. Livrädd över vad hon gjort ropade hon på pappa, som körde henne till akuten. Men där, inlagd på sjukhuset, försökte Emma återigen skada sig själv. Det var då hon gick och köpte Alvedon och en läsk och låste toalettdörren bakom sig.

–När man vaknar upp där på sjukhuset med slangar i kroppen, då är det inte över ännu. De tar blodprover och man får vänta på att få besked om levern skadats. Då måste man få en transplantation, annars är det kört, minns hon.

Leverskador förknippas ofta med alkohol. Men faktum är att överdoser av värktabletter numera är den vanligaste orsaken till akut leversvikt, enligt landets två transplantationscenter. Ungefär varannan månad kommer det in fall till Karolinska universitetssjukhuset som är så svåra att läkarna överväger transplantation.

Från det att de första symtomen uppträder till dess att levern slutat fungera går det bara några dagar. Att få fram ett organ blir en kamp mot klockan som inte alla vinner.

–När det händer en ung frisk kvinna som har hela livet framför sig så är det något man aldrig glömmer. Det är ofta bara en impuls som utlösts av något strul och hon vill egentligen inte dö, säger överläkaren och leverexperten Antti Oksanen.

Det finns ingen exakt statistik över hur många som dör av överdoser av paracetamol i Sverige men han bedömer att det handlar om 20–40 om året, ofta i samband med alkohol.

–Det är lätt att överdosera. Den minsta dos som jag vet som har gett allvarlig leverskada är fem gram på en och samma gång. Det motsvarar tio tabletter.

I en studie av dödsorsaker bland svenskar som avlidit av förgiftning och som obducerats av rättsläkare 1998–2007 var det 1430 fall där paracetamol ingick som en ingrediens i den dödliga cocktailen, berättar Arne Eklund, avdelningschef på Rättsmedicinalverket:

–Paracetamol försvinner snabbt ur kroppen och det gör att vi förmodligen missar fall bland dem vi får in. Det kan vara fråga om ett betydande mörkertal. Och då är det säkert många fall av överdosering som aldrig ens kommer hit och där den exakta dödsorsaken alltså är okänd.

På Glaxo Smith Kline, som tillverkar storsäljarna Alvedon och Panodil, uppger produktansvariga Johanna Blom att de följer utvecklingen noga.

–Felanvändning även av receptfria läkemedel kan vara allvarligt och gynnar varken oss eller den som felanvänder. Därför har vi löpande kontakter med både Giftinformationscentralen och Läkemedelsverket. Vi har inte fått några signaler om att fler skulle felanvända läkemedel efter omregleringen.

Till Spes, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd, söker sig människor som förlorat en anhörig eller vän. Ordföranden Gunilla Wahlén ser en stor risk i att tabletter numera kan köpas dygnet runt:

–Det är olyckligt att man kan köpa det överallt. Tillgängligheten blir alldeles för stor.

Chefen på Bup:s akutmottagning Mari Kampf Westerberg vill att samhället ska reagera:

–Det enda rimliga är att ha en 18-årsgräns även för att köpa Alvedon på apoteken.

Emma har i dag flyttat till en ny stad. Hon går i terapi och läker. Den ”psykos” hon i två års tid fick medicin för kallar hennes nya läkare en reaktion på de trauman hon drabbades av. Hon berättar stolt att hon kämpat bort sitt medicinberoende.

Nyligen fick hon besked att hon kommer in på högskolan. Om allt går väl är hon färdigutbildad sjuksköterska om tre år.

–Det jag varit med om har bara gjort mig starkare. Men jag skulle inte önska min värsta fiende det.

Sin historia berättar Emma för att du som läser ska se att enkel tillgång på tabletter skapar tragedier och för att de som har makt att förändra ska tänka till:

–Man tror kanske att det är ofarligt bara för att man kan gå in i affären och köpa tabletterna. Men det är det inte. Det blir en chans för den som vill skada sig. Visst, jag kan förstå barnfamiljer som behöver kunna köpa Alvedon mitt i natten när lillungen blivit sjuk. Men de måste ju veta att många unga mår väldigt dåligt.

Fotnot: Emma heter egentligen något annat.

Mejla dina åsikter, kommentarer och tips till:
granskar@svd.se eller diskutera nedan.

DISKUTERA:

Hur ska problemet med överdoser av värktabletter tacklas? Bör det införas 18-årsgräns överallt?
Kommentera nedan!

Annons
Annons
X

Emma lever, men det är tack vare akutläkarna. Under en period försökte hon allt för att få bort det som smärtade inuti: hon skar sig, hon blandade medicin med sprit – och hon svalde receptfria värktabletter, som blivit det vanligaste pillret för unga tjejer som vill ta sitt liv.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X