Värktablett hjälp mot barncancer

Det uppmärksammade smärtlindringspreparatet Celebra ska testas som ny behandling mot en av de vanligaste barntumörsjukdomarna. Svenska forskare rapporterar för första gången om framgångsrika försök på celler och djur. Det uppmärksammade smärtlindringspreparatet Celebra ska testas som ny behandling mot en av de vanligaste barntumörsjukdomarna. Svenska forskare rapporterar för första gången om framgångsrika försök på celler och djur.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nästa vecka hålls ett betydelsefullt möte i London. Då ska de två svenska barnläkarna och forskarna Per Kogner och John Johnsen från Astrid Lindgrens barnsjukhus och Karolinska Institutet (KI) i Stockholm diskutera ett stort europeiskt barncancerprojekt. Det handlar om att testa en ny behandling mot den vanliga och fruktade barncancersjukdomen neuroblastom.
Som tyngsta argument har svenskarna en rapport som publiceras i dag i den medicinska tidskriften Cancer Research.

Som första forskargrupp någonsin har svenskarna testat om smärtlindringspreparatet Celebra kan bekämpa de ödesdigra neuroblastomtumörerna.
De har prövat medlet både mot celler som tagits direkt från tumörer och mänskliga cancerceller som opererats in på råttor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons