Annons

”Varken kört eller lugnt för vår existens”

Det enda försvarbara förhållningssättet är att göra vårt yttersta för att avvärja hot som kan anses existentiella, skriver debattörerna.
Det enda försvarbara förhållningssättet är att göra vårt yttersta för att avvärja hot som kan anses existentiella, skriver debattörerna. Foto: TT

Debatten om existentiella hot mot mänskligheten domineras i alltför hög grad av domedagsprofeter å ena sidan och förnekare å den andra. Samhället bör ge sitt prioriterade stöd åt dem som i stället arbetar med att upptäcka, verifiera, avvärja och förebygga sådana hot, skriver innovatörerna Bertil Hök och Lasse Tenerz.

Under strecket
Publicerad

Förvisso kastar de existentiella hoten en mörk skugga över tillvaron. Jordens medeltemperatur stiger och närmar sig okontrollerbara nivåer. Det globala klimathotet har blivit en politisk angelägenhet på högsta nivå.

Det finns flera hot. Biosfären är i obalans med ett växande antal utrotningshotade arter, vilket kan förändra livsvillkoren för allt levande, mänskligheten inkluderad. Massförstörelsevapen har kapacitet att släcka ut allt liv på jorden och hålls i schack av en bräcklig terrorbalans i händerna på makthavare som kan vara bakbundna av kortsiktiga målkonflikter, korrumperade eller i värsta fall totalitära. Missbruk av en snabbt framväxande superintelligens överlägsen människans kan förändra livsvillkoren för vår civilisation i ett enda slag. Listan kan göras längre, och mörkertalet är okänt.

Annons
Annons
Annons