Analys

Jonas Fröberg:Varje timme viktig för Saab

Jonas Fröberg

Pressen blir extrem på Victor Muller att hitta en ny lösning i Kina. Han måste nå ett avslut snabbt där pengar kan komma in på kontot snabbt. Huvudspåret är den kinesiska tillverkaren Great Wall.

Under strecket
Publicerad
Annons

Plötsligt försvann de livsnödvändiga 1,3 miljarder kronorna in i Saab. Låt oss skriva historien om prestigeförluster och annat sedan. Det viktiga nu är att Saab plötsligt inte kan starta produktionen. Hela finansieringen på mellanlång sikt försvann och pressen på Victor Muller att gå tillbaka till de ratade kinesiska friarna Great Wall och BAIC är nu så stor den kan vara. Han måste återbygga broar. Snabbt. Det kan vara enda utvägen för Saab på kort och lång sikt.

Om vi backar ett steg måste Saab alltså få in finansiering snabbt. Den ryske bankiren Vladimir Antonov bankar hårt på Saabs dörr. Han vill köpa in sig med nära 30 procent och investera mer pengar. Men där har ägarprövningen fastnat hos EIB. Med tanke på att EIB tidigare satt oöverstigliga krav för att Antonov skulle få köpa loss industrifastigheterna i Trollhättan ser det inte lovande ut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons