X
Annons
X

Varje röst räknas – en gång till

Flera hundra personer runt om i landet sitter med valresultatet i sina händer.

Nu kontrollräknas över 19 miljoner röster i Sverige.

– Ett viktigt uppdrag, säger rösträkningsledaren Julia Martinsson.

Av TT
Läs mer om Valresultatet

På bord tio i konferenssalen på Kockum Fritid i Malmö sitter rösträkningsledaren Julia Martinsson, 23, med fyra kolleger.

– Vi sitter i par och räknar alla röster – och dubbelräknar. Jag bokför allt så att allt blir korrekt. Det är faktiskt kul. Det händer väldigt mycket, även om man inte kan tro det, säger hon med ett leende.

Julia Martinsson, 23, är rösträkningsledare i en grupp om fyra rösträknare när valsedlar till riksdagsvalet kontrollräknas på Kockum Fritid i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 4

Sophia Lennartsson, 20, är normalt student i Lund, men blev via vänner intresserad av att vara med och kontrollräkna röster till riksdagsvalet samt valen till kommun- och landstingsfullmäktige. Totalt är 240 personer involverade när länsstyrelsen i Skåne genomför kontrollräkningen.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 4

Sedelräknare av gummi – ett bra arbetsverktyg för att slippa förslitningsskador på fingertopparna när alla valsedlar ska räknas för hand.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 3 av 4

Säkerhetspåsarna med valsedlar väntar på arkivering. Alla valsedlar i Sverige sparas till dess att nästa val vunnit laga kraft.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X