Annons

”Varje chans att äta med mina döttrar är helig”

”Eftersom de äter lunch i skolan under veckorna blir middagen mitt sätt att visa kärlek”, säger Vanadis Phumpiú, kakaoexpert som reser  i jobbet minst två veckor per månad. Här med barnen Habana, nio år, och tvillingarna Luna och Maya, fyra år.
”Eftersom de äter lunch i skolan under veckorna blir middagen mitt sätt att visa kärlek”, säger Vanadis Phumpiú, kakaoexpert som reser i jobbet minst två veckor per månad. Här med barnen Habana, nio år, och tvillingarna Luna och Maya, fyra år. Foto: Yayo Lopez

En dag i veckan försöker familjen Otero att samla barn och barnbarn till en gemensam måltid. För singelmamman Vanadis Phumpiú är de få måltider hon lyckas dela med barnen stunder av lycka – och maten en kärleksgärning.

Under strecket
Publicerad

I Peru är det tradition att äta linser varje måndag. ”Måndagslinserna” serveras vanligtvis med ris.

Foto: Yayo Lopez

”Att samlas runt ett bord är som att återvända till familjens kärna”, säger Marisol (till vänster), dotter till María Teresa och Rafael Otero (till höger) som bor i Barranco i södra utkanten av Perus huvudstad Lima.

Foto: Yayo Lopez

Delar av familjen samlad: Rafael och María Teresa Otero, båda i 75-årsåldern, har tre barn och flera barnbarn.

Foto: Yayo Lopez

Vanadis Phumpiú brukar laga barnens favoriträtter, ”och rolig mat som hemmagjord pizza och tacos”.

Foto: Yayo Lopez

Jorge Riveros-Cayo

Foto: Yayo Lopez

Vanadis Phumpiú har en ovanlig livsstil med Perus konservativa familjemått. Hon föddes in i Limas medelklass och klättrade på samhällsstegen genom hårt arbete, vilket knappast är självklart för en kvinna i det patriarkala Peru.

I dag är Vanadis en av landets mest erkända experter på kakao, vilket innebär att hon tillbringar mycket tid hemifrån i olika sydamerikanska länder. När vi träffas har hon just kommit tillbaka från Venezuela, och ska snart till ett kakaoplantage i den peruanska regnskogen. En vecka senare bär det av till Buenos Aires i Argentina.

Annons
Annons
Annons