Varifrån kommer uttrycket jantelagen?

Aksel Sandemose – författaren som myntade begreppet ”jantelagen”.
Aksel Sandemose – författaren som myntade begreppet ”jantelagen”. Foto: 914 collection/IBL

”Varifrån kommer uttrycket ’jantelagen’ – det vill säga idén att ’du skall inte komma här och tro att du är nån’? Är det en uråldrig princip eller kan den tidfästas?”

Under strecket
Publicerad
Annons

Principen som sådan är uråldrig. Jantelagen hyllar en typ av konformitet och ”inte-sticka-ut-mentalitet” som var mycket vanlig i det gamla samhället, både i städer och på landsbygden. Den bottnade i det sociala behovet av sammanhållning i en tid när fattigdomen alltid hotade runt hörnet, i tron på en begränsad mängd lycka som måste fördelas rättvist och i upplevelsen av den egna personens och familjens äras betydelse. Den man eller kvinna som stack ut ur mängden, som förhävde sig, hotade balansen och blev ett problem.

Detta sagt är jantelagen som sådan, det vill säga principen under denna beteckning, ett modernt påfund. Lagen formulerades av Aksel Sandemose i romanen ”En flykting korsar sitt spår” (1933). Norrmannen Sandemose var uppvuxen i danska Nykøbing Mors, som stod modell för bokens fiktiva stad Jante. Sandemose menade själv att uppväxtstaden endast stod för Jantes yttre drag, medan den mentalitet som förkroppsligas i jantelagen snarast är universell.

Annons
Annons
Annons