Annons
X
Annons
X

Vargstoppet på Kolmården kan bli permanent

Det nuvarande totalstoppet för människokontakt med varg på Kolmården kan bli permanent. Djurparken har nu till den 30 september på sig att svara på Arbetsmiljöverkets tillsynsrapport.

– Lejon och tigrar går vi inte heller in till, säger koncernchef Jan Roy till SvD.se.

Vargattacken på Kolmården
Vargarna på Kolmården lever i ett hägn som inte de vanliga besökarna har möjlighet att komma nära.
Vargarna på Kolmården lever i ett hägn som inte de vanliga besökarna har möjlighet att komma nära. Foto: TOMAS ONEBORG

Kolmårdens djurpark fick under måndagen fram till den 30 september på sig att presentera för Arbetsmiljöverket hur en framtida vargolycka kan undvikas, efter att en
30-årig guide dödades i ett varghägn den 17 juni i år. Arbetsmiljöverket vill också ha en skriftlig riskbedömning för arbetet med vargar på djurparken.

– De måste ha riskbedömt ordentligt innan de får gå in till vargarna igen, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs, jurist på Arbetsmiljöverket, till SvD.se.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jan Roy, koncernchef på Parks and resorts, som äger Kolmården, säger att en åtgärd kan vara att göra det nuvarande totalstoppet för människokontakt med varg till en permanent rutin.

  Annons
  X

  – Efter olyckan har det blivit ett uppvaknande. Arbetet är baserat på 30 års rutiner, men det går inte att förneka olyckan, utan det är bara att konstatera fakta, att vi kan inte fortsätta med vargkontakt, säger han.

  Hur ska det gå till rent praktiskt?

  – Det finns andra anläggningar som inte har någon mänsklig kontakt med vargarna, men exakt hur rutinerna ser ut kan inte jag. Lejon går vi inte heller in till, utan de hanteras av veterinärer i sövt tillstånd.

  Annons
  Annons
  X

  Vargarna på Kolmården lever i ett hägn som inte de vanliga besökarna har möjlighet att komma nära.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X