Annons
X
Annons
X

Vargskydd har kostat fyra miljoner

Den genetiskt viktiga Junselevargen har kostat staten närmare fyra miljoner kronor. Bara helikopterflygningarna landade på över en halv miljon. Och samtidigt som det kan bli aktuellt med skyddsjakt av vargen igen, fortsätter notan för skyddet av tiken att stiga.

Vargen med Jon Arnemo.
Vargen med Jon Arnemo. Foto: ULF GRINDE

Hon är två eller tre år gammal, väger 41 kilo och är med sin finsk-ryska genetiska mix guld värd för det svenska varg-beståndet som ständigt löper risk att inavlas sönder.

Efter tre spektakulära och kostsamma men misslyckade försök att flytta vargen, valde regeringen i höstas att skydda henne i hopp om att hon genetiskt skulle kunna förstärka den skandinaviska vargstammen.

Men kostnaderna har dragit iväg, såväl hos myndigheterna som bland berörda samebyar, visar SvD:s kartläggning. För myndigheterna är det framför allt flytten av tiken som kostat. För samebyarna merarbete för att skydda renhjordarna.

Annons
X

För tiden fram till mitten av januari begär exempelvis Vilhelmina södra sameby sammanlagt 629400 kronor plus moms för 123 arbetsdagar och 99 dagar på snöskoter. Samebyn har också begärt ersättning för att ha kört närmare 1600 extra mil med bil på grund av vargtiken som uppehållit sig där byn har sina renar på vinterbete. Sammanlagt blir notan 816091 kronor.

Två andra samebyar som också drabbats av Junselevargens framfart, Voernese sameby och Vilhelmina norra, begär tillsammans över 450000 kronor av staten för stödutfodring, mer- arbete, extra körningar och liknande. Bara helikopterflygningarna för att spåra Junselevargen har kostat över en halv miljon kronor.

Lägger man till de kostnader som Naturvårdsverket och berörda länsstyrelser själva haft för bevakning av och möten om vargen, landar notan för tiden november till januari på sammanlagt 2,2 miljoner kronor. Och eftersom vargtiken fortfarande uppehåller sig i renskötselområdet fortsätter arbetet med att hålla koll på henne och samla renhjordarna varje dag.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vilhelmina södra sameby har beräknat att den efter den senaste fakturan haft merkostnader på ytterligare 900000 kronor, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

  Även flyttarna av den rikskända vargtiken har kostat. Tre gånger under 2011 och 2012 sövdes tiken och flyttades ut ur renskötselområdet – samtliga gånger vandrade hon norrut igen.

  Varje flytt kostade runt en halv miljon kronor. Det innebär att hon med vinterns prislapp hittills kostat staten 3,7 miljoner kronor. Allt pekar på att kostnaderna landar på närmare fem miljoner kronor innan våren kommer.

  Junselevargens liv hade kunnat vara över redan för en månad sedan. Samebyarnas problem med vargtiken och hennes partner mitt i betesområdet i Junseletrakten fick Naturvårdsverket att besluta om skyddsjakt i mitten av januari.

  Hanen sköts redan samma dag, medan honan – den genetiskt värdefulla och mycket skygga – gäckade jägarna. Skyddsjakten överklagades dock och avbröts i väntan på prövning. Förra veckan gick jakttiden ut för vargtiken, utan att överklagandet har hunnit prövas.

  I dag ärmöjligheterna små för staten att flytta Junselevargen. Tiken är redan sövd maximala tre gånger.

  Nu har Naturvårdsverket fått in en ny ansökan om skyddsjakt, trots att det första beslutet om skyddsjakt från i januari, som överklagades av miljögrupper, ännu inte avgjorts i domstol.

  – Om inget annat sker får vi räkna med ytterligare drygt en månads bevakning innan renarna flyttar västerut. De kostnaderna är vi tvungna att ta, säger Ruona Burman på Naturvårdsverket.

  Pengarna tas ur myndighetens anslag för genetisk förstärkning av vargstammen, en post på knappt nio miljoner kronor. Nästan hälften går nu till en enda varg.

  Är vargen den dyraste hittills?

  – Vi har aldrig tidigare lagt ner så mycket pengar på en enskild varg, så det stämmer, säger Ruona Burman.

  Svenska Rovdjursföreningens generalsekreterare Ann Dahlerus håller med om att det är mycket pengar för skyddet av en enda vargindivid, men vill inte ifrågasätta kostnaden.

  – Det finns ju en stor politisk samsyn kring rovdjurspolitiken och att vargstammen måste förstärkas genetiskt. Då måste det också få kosta, säger hon.

  Däremot är Dahlerus kritisk mot regeringens vargpolitik där stora summor läggs på akuta åtgärder som i detta fall, samtidigt som man beslutar om jakt på samma djur.

  – Trots alla miljoner man lagt på den här stackars vargtiken sade man ändå ja till att skjuta bort henne. Det är fullständigt åt skogen, säger Dahlerus.

  Det ansvariga statsrådet, miljöminister Lena Ek (C), vill inte uttala sig om kostnaden för att skydda ett djur. Hon hänvisar till myndigheten – Naturvårdsverket – som har regeringens uppdrag.

  – Men det här visar att Naturvårdsverket tar uppdraget på stort allvar och att den genetiska förstärkningen av den svenska vargstammen är en prioriterad fråga för regeringen, säger Lena Eks pressekreterare Erik Bratthall.

  Vad kan du om vargar?

  Testa dina kunskaper i
  SvD:s quiz.

  Bertholof Brännström

  Annons
  Annons
  X

  Vargen med Jon Arnemo.

  Foto: ULF GRINDE Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X