Annons
X
Annons
X

Vargjakt splittrar rödgröna blocket

Vargjakten splittrar de rödgröna. Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill riva upp licensjakten om de kommer till makten efter nästa val.

Svenska jägareförbundet kallar på sin hemsida den nyss avslutade vargjakten för historisk. Förbundet menar att man har ”lyckats ändra rovdjurspolitiken i rätt riktning”.

Men om de rödgröna kommer till makten efter nästa val tänker Vänsterpartiet och Miljöpartiet ta strid för en återgång till enbart skyddsjakt.

–Frågan står högt på dagordningen. Licensjakten är helt förkastlig, säger Wiwi-Anne Johansson, Vänsterpartiet.

Annons
X

Hon kallar de senaste dagarnas vargjakt en ”slakt”. Vänsterpartiet anser inte att den befintliga vargstammen tål att skjutas av med drygt 10 procent. De senaste dagarna har 29 individer dödats.

Wiwi-Anne Johansson vill se en återgång till den rovdjurspolitik som fanns innan regeringen i höstas gjorde förändringar.

–Att man får skjuta varg inom inhägnat område när den är på gång att skada djur och självklart att man måste ta bort vissa individer som till exempel är inne i samhällen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon anser att regeringen har varit alldeles för lyhörd för dem som vill ha en vargjakt.

  –Det handlar om påtryckningar. Jägarna är en jättestark lobbygrupp även om de inte är många.

  Även Miljöpartiet vill riva upp dagens regelverk.

  –Man kan inte börja införa en licensjakt på en så hotad stam, säger Tina Ehn, partiets talesman i rovdjursfrågor.

  Hon är också kritisk till hur årets jakt har gått till och befarar att avkomman till invandrade vargar kan ha skjutits. Det skulle i sådant fall strida mot regeringens ambition att bara minska den del av vargstammen som är inavlad.

  Men Socialdemokraterna försvarar däremot licensjakten. Ann-Kristine Johansson menar att människors oro måste tas på allvar.

  –Det är starka grupper som vill påverka politiken, både jägare och naturvänner. Men de som inte kommer lika mycket till tals är landsbygdsbefolkningen. De som har fårskötsel eller annan djurproduktion. De ska också kunna leva i rovdjurstäta områden, anser hon.

  Men Ann-Kristine Johansson är väl medveten om att V och MP är motståndare till jakten.

  –Vi får vi ta en diskussion med våra samarbetspartier om det här.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X