Annons

”Varg­förvaltningen är ett misslyckande”

Foto: Patrick Pleul/DPA/TT

Naturvårdsverket har misslyckats med majoriteten av vargpolitikens mål efter riksdagsbeslutet 2013. Framför allt tas fortfarande de väsentliga besluten långt från människorna som påverkas, skriver journalisten Gölin Carina Christiansen.

Under strecket
Publicerad

I dagarna pågår skyddsjakter på varg i tre orter i södra Sverige – en i Kronoberg som får pågå till den 9 oktober, en i Skåne som får pågå till den 6 oktober och en i Halland som får pågå till den 6 oktober. Anledningen är upprepade attacker i fårhagar. Det var länge sedan jägarna i landets sydligaste delar behövde samlas för jakt på störande varg.

Det som är speciellt med en stor del av sommarens och höstens attacker i fårhagar och beslut om skyddsjakter är att en mycket stor del av dem berör samma varg, nämligen en vargtik som kallas Tönsentiken och som i Sveriges dna-register för vargar heter G200-19. Hon föddes i ett revir som heter Tönsen några mil söder om Bollnäs i Hälsingland. Våren 2020 bestämde hon sig för att att vandra söderut och på den vandringen har hon upptäckt att får är enkel färdkost.

Annons
Annons
Annons