X
Annons
X
– Att hela tiden gå och vänta på en ny vargattack är inget jag vill att någon ska få uppleva. Det är en fruktansvärd syn att hitta sina djur lemlästade och sönderbitna, säger Johan Lundgren.
– Att hela tiden gå och vänta på en ny vargattack är inget jag vill att någon ska få uppleva. Det är en fruktansvärd syn att hitta sina djur lemlästade och sönderbitna, säger Johan Lundgren. Foto: Malin Hoelstad, Anders Wiklund/TT

Vargen dödade drömmen: ”Det var en massaker”

Långläsning

Vargen har dödat 160 får på Johans och Elisabeths gård i Sörmland. Sedan ett nytt vargpar etablerade ett revir mellan Gnesta och Södertälje har deras idyll förvandlats till en mardröm. SvD har besökt gården och en manifestation utanför Näringsdepartementet där fårbönder drabbar samman med aktivister i vargmasker.

Midsommarafton 2015 bjöd på traditionsenligt uselt väder. Familjen Aschan hade börjat förbereda lunchen på den pelarförsedda verandan på baksidan. Regnet hängde i luften. Temperaturen orkade knappt passera tiogradersstrecket. Men klart man skulle sitta ute. Det var ju ändå midsommar! 

Molstaberg ligger mellan Gnesta och Mölnbo, cirka femtio minuters bilfärd från Stockholm. I säteriets stora vitmålade corps-de-logi bor Per och Margareta Aschan. I flygeln bor dottern Elisabeth Aschan med maken Johan Lundgren, som blev kära i varandra redan på lågstadiet i Mölnboskolan. Idag har de tre barn och driver ett jordbruk tillsammans. 2007 tog paret över arrendet av markerna från föräldrarna och med det en av de största fårbesättningarna i Sörmland. Sommartid betar cirka tusen får i hagarna som breder ut sig i dalgången där Åtorpsån sakta glider fram genom landskapet som ett smalt, glittrande band.

– Att hela tiden gå och vänta på en ny vargattack är inget jag vill att någon ska få uppleva. Det är en fruktansvärd syn att hitta sina djur lemlästade och sönderbitna, säger Johan Lundgren.

Foto: Malin Hoelstad, Anders Wiklund/TT Bild 1 av 11

– Vi har blivit experter på att lägga liken i rätt ordning på vår lilla släpvagn för att få med oss så många som möjligt, säger Johan Lundgren.

Foto: LRF Bild 2 av 11

– Man inser hur starka vargarna är när man ser vad de gör med fåren. Vissa av våra damer väger nittio kilo och de kastar runt dem som ingenting, suckar Johan.

Foto: LRF Bild 3 av 11

Det rovdjursavvisande stängslet är totalt 115 cm inklusive eltråden högst upp. Det skulle kosta 2,1 miljoner kronor att sätta upp det runt alla fårhagarna.

Foto: Malin Hoelstad Bild 4 av 11

Efter den senaste vargattacken var många får på Molstaberg svårt skadade och raglade runt med vanställda mular och inälvor hängande ur buken.

Foto: Malin Hoelstad Bild 5 av 11

En varg från Kolmården. Som vuxen kan vargen mäta 90 centimeter i mankhöjd och väga upp mot 80 kilo.

Foto: Daniella Backlund Bild 6 av 11

– Det finns inte längre någon glädje kvar. Vi har bestämt oss för att lägga ner hela vår lammproduktion, säger Johan Lundgren.

Foto: Malin Hoelstad Bild 7 av 11

Betande får i hagen vid Molstaberg. Av någon anledning biter vargarna inte ihjäl alla får som attackeras. De lämnas istället vid liv med svåra bitskador

Foto: Malin Hoelstad Bild 8 av 11

Den 14 juni samlade Svenska fåravelsförbundet till manifestation utanför Näringsdepartementet med anledning av vargattackerna på Molstaberg. Ett tjugotal svartklädda motdemonstranter från organisationen Hunt Sabouteurs Sweden dök upp i vargmasker i kartong. Det blir bråk när en manlig jordbrukare försökte slita av en av demonstranterna djurmasken.

Foto: Malin Hoelstad Bild 9 av 11

Enligt Johan Lundgren verkar det som vargen föredrar tackorna eftersom deras kött är fetare.

Foto: Malin Hoelstad Bild 10 av 11

Familjen Lundgren-Aschan kommer att ha kvar de återstående fåren för att hålla landskapet öppet, men inte fortsätta med uppfödning av lamm.

Foto: Malin Hoelstad Bild 11 av 11
Annons
X
Annons
X
Annons
X