WolfwalkersVargen kommer i bedårande animerad film

Det vore en sensation om ”Wolfwalkers” inte blir Oscarsnominerad.
Det vore en sensation om ”Wolfwalkers” inte blir Oscarsnominerad. Foto: Apple TV+

Prestationen i ”Wolfwalkers” ligger framför allt i det visuella utförandet. Vänta inte med att se filmen – men se också till att se om den när biosalongerna öppnar i större skala.

Under strecket
Publicerad
Filmarnas prestation ligger framför allt i det visuella utförandet, menar SvD:s recensent.

Filmarnas prestation ligger framför allt i det visuella utförandet, menar SvD:s recensent.

Foto: Apple TV+
Annons

”Vi måste visa att vargarna inte är ett hot, de är bara odjur”, utropar den maktrusige lordprotektorn i ”Wolfwalkers” för att mobilisera sina styrkor. Retorik och benämning må variera, men andemeningen är ofta densamma, då som nu, liksom utfallet. Här befinner vi oss i irländska Kilkenny i mitten av 1600-talet. Under ökänt cromwellskt styre håller engelsmännen på att omskapa tillvaron för de infödda – folk såväl som fä. Där vargarna måste dödas och skogen som de bor i skövlas för att ge plats åt jordbruk ska irländarna civiliseras och kultiveras på kuppen.

Detta är på ett översiktligt plan vad som står på spel i ”Wolfwalkers”. Och det är inte så litet. Operationens allvarligaste hot kommer kanske inte direkt från vargarna, definitivt inte från irländarna, utan från titelns mångsidiga wolfwalkers – och möjligen en liten engelsk flicka på väg att omvandlas till en.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons