Vargar får revbensskador vid jakt på älg

De vargar som sköts vid årets licensjakt hade överlag god hälsa men ett djur hade tidigare beskjutits med hagel och en handfull hade revbensskador – sannolikt orsakade av sparkande älgar. Arkivbild.
De vargar som sköts vid årets licensjakt hade överlag god hälsa men ett djur hade tidigare beskjutits med hagel och en handfull hade revbensskador – sannolikt orsakade av sparkande älgar. Arkivbild. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

De vargar som sköts under årets licensjakt hade överlag god hälsa. Men ett djur hade tidigare beskjutits med hagelvapen och en handfull hade brutna revben – sannolikt orsakade av sparkande älgar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Under licensjakten dödades 25 djur, och ytterligare ett sköts på grund av skabbsjukdom. Det var 15 hanar och 11 honor som sköts mellan den 2 januari och den 15 februari i revir i Dalarnas, Gävleborgs, Värmlands och Örebro län, visar en sammanställning från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

En varg hade en ännu inte läkt revbensfraktur, och fyra andra hade läkta revbensfrakturer. Det är typiskt för äldre djur som kan ha sparkats under jakt på älgar.

Annons
Annons
Annons