Annons
X
Annons
X

”Varför visar Filmhuset en hyllningsfilm till Erdoğan?”

Varför visar Svenska filminstitutet en hyllningsfilm till Turkiets president? Borde man inte i stället solidarisera sig med de turkiska kulturarbetare filmare som fängslats? Det skriver Kurdo Baksi i ett öppet brev till Filminstitutets vd.

Turkiets folkomröstning
 Skådespelaren Reha Beyoglu spelar den turkiske presidenten Erdoğan i filmen ”Reis”. På lördag visas spelfilmen om den turkiske presidenten på Filmhuset i Stockholm.
Skådespelaren Reha Beyoglu spelar den turkiske presidenten Erdoğan i filmen ”Reis”. På lördag visas spelfilmen om den turkiske presidenten på Filmhuset i Stockholm. Foto: Lefteris Pitarakis/TT

Kulturdebatt

På lördag blir Filmhuset på Gärdet i Stockholm en arena för den despotiske turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan och hans valkampanj.

Nej, ni läste inte fel. Filmhuset, som finansieras med statliga medel, visar spelfilmen ”Reis” (”Ledaren”), som glorifierar och höjer Erdoğan till skyarna. Filminstitutet hyr ut sin biograf till UETD (Union of European Turkish Democrats), Erdoğans viktigaste lobbyorganisation i västvärlden, som verkar för att odla AKP-vänliga lobbyister i utlandet samt indoktrinera människor i en ideologi som består av turkisk panturkism och islamism.

Tidpunkten för visningen av hyllningsfilmen är ingen slump. Den 16 april deltar turkiska medborgare i en folkomröstning om att ge presidenten utökade befogenheter. Om majoriteten röstar ja till grundlagsförändringar förvandlas Turkiet till en fulländad diktatur. Erdoğan kommer grundlagsenligt att kontrollera den lagstiftande, dömande och verkställande makten.

Annons
X

I jakten på röster från turkar i EU-länder har Erdoğans strateger börjat använda filmen som valkampanjmaterial utanför Turkiet. Detta eftersom högt uppsatta AKP-politiker som rest till EU-länder för att bedriva valrörelse har mött stort motstånd och förbjudits.

Undantaget är Sverige som nyligen tillåtit besök av Erdoğan-lobbyister, bland annat i Botkyrka. Och nu räknar man med att ingen höjer ett ögonbryn när ”ledaren” hyllas på Filminstitutet. Upplägget är precis som i Turkiet: inget intellektuellt samtal eller kritisk debatt efter visningen.

Det är minst sagt osmakligt att Filmhuset och Filminstitutet låter sig bli en plattform för en president som fängslat tusentals filmare, scenografer, sångare journalister, akademiker och författare; som stryper yttrande- och pressfriheten, och skapar misstro och hat mot kurder, armenier, assyrier/syrianer dagligen; som håller timslånga Europafientliga tal runt om i Turkiet. Följer de ansvariga på Filmhuset inte det dagliga nyhetsflödet om Erdoğan?

Jag har tre frågor till Filminstitutets vd Anna Serner:

1. Vet ni vad det är för film ni visar på Filmhuset på lördag?

2. Borde inte Filmhuset solidarisera sig med de hundratals kulturarbetare, inte minst filmare, som Erdoğan-regimen har fängslat eller avskedat efter det misslyckade militärkuppförsöket den 15 juli?

3. Ska en skattefinansierad svensk institution upplåta lokaler till en despotisk regim som förtrycker såväl kulturarbetare som yttrandefrihet och dagligen hetsar mot oliktänkande?

Kurdo Baksi

Kurdo Baksi är författare och journalist

Annons

Skådespelaren Reha Beyoglu spelar den turkiske presidenten Erdoğan i filmen ”Reis”. På lördag visas spelfilmen om den turkiske presidenten på Filmhuset i Stockholm.

Foto: Lefteris Pitarakis/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X