Journalisten Gunnar Lindstedt avslöjade för 20 år sedan ett av Sveriges mest spektakulära ekobrott någonsin. Också på bild Jonathan Guinness vid kontoret i London.
Journalisten Gunnar Lindstedt avslöjade för 20 år sedan ett av Sveriges mest spektakulära ekobrott någonsin. Också på bild Jonathan Guinness vid kontoret i London. Foto: Tomas Oneborg & Jonas Unger/TT

”Posener seriös plundrare – de andra ville till Rivieran”

Vad har hänt sedan Trustorskandalen? De försvunna pengarna är till största delen återfunna, men de flesta misstänkta gick fria, skriver journalisten Gunnar Lindstedt 20 år efter om sitt prisbelönta grävjobb om skandalen kring Trustoraffären. Ett av landets mest spektakulära ekobrott någonsin avslöjades i Svenska Dagbladet 1997.

Uppdaterad
Publicerad

”Kolla honom! Han går omkring med plastklocka. Det är någonting som inte stämmer. Varför vill en engelsk lord köpa Trustor?”

Ungefär så uttryckte Patrik Tigerschiöld sina tvivel när jag just hade börjat ett sommarvikariat som reporter på Svenska Dagbladet i juni 1997. Jonathan Guinness, eller Lord Moyne som han kallades, hade några veckor tidigare köpt investmentbolaget Trustor för runt en kvarts miljard kronor och utmålades i Dagens Industri för att vara god för flera miljarder. Patrik Tigerschiöld arbetade då på SEB Fonder som hade ett stort innehav av B-aktier i Trustor.