Annons
Några av Ida Theréns refuseringsbrev från olika bokförlag.
Några av Ida Theréns refuseringsbrev från olika bokförlag. Foto: Staffan Löwstedt

Varför vill alla människor bli författare?

SvD Kultur skickade Ida Therén till en skrivkurs för att ta reda på varför så många svenskar drömmer om att bli författare – och för att hon själv bär på precis samma dröm.

Publicerad

En mild dag i juni, min trettioförsta födelsedag. Stämningen i rummet påminner om en gruppterapi-session. Vi har bara varit här i tio minuter men alla har redan öppnat sina hjärtan, fulla av sköra drömmar om Skapandet. Drömmen om att bli Författare. Medan de andra presenterar sig, berättar om sina förhoppningar inför veckan, känner jag hur hjärtat bultar. Ska jag säga som det är? Att jag är här på ett uppdrag.

Jag snubblade in på Folkuniversitetet lite för sent, efter att ha transporterat en bestämd treåring till förskolan i söderförort. Bland en massa notställ i det trånga rummet, där syret tar slut på nolltid, finns några bord i halvcirkelformation. Omkring dem sitter två män och sex kvinnor, förväntansfulla som nytända stearinljus. Redo att inleda semestern med en veckolång skivarkurs.

Ida Therén är litteraturkritiker på SvD Kultur.

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 6

Kristina Lindberg, till vardags tjänsteman vid utrikesdepartementet, skriver på en deckare som utspelar sig i maktens korridorer. ”På skrivkursen fick jag verktygen och idén till att skriva en spänningsroman som nu växt fram till ett manus som kommer att ges ut på ett bokförlag under nästa år. I boken skildrar jag min arbetsplats UD och har valt att förlägga handlingen till ambassaden i Bangkok och andra platser i Thailand.”

Foto: Daniella Backlund Bild 2 av 6

John Dick Viking Hansson, som också läser skrivkursen, bor på Tollenäs camping i Stenungsund. ”Jag arbetar heltid som specialpedagog, vilket innebär att skrivandet går lite på sparlåga just nu. För närvarande bedriver jag research till mitt kommande verk. Detta projekt är en roman vilken utspelar sig i Vietnam där jag bodde med mina föräldrar på 70-talet när de jobbade vid biståndsprojektet Bai Bang.”

Foto: Daniella Backlund Bild 3 av 6

Ida Therén var fem när hon bestämde sig för att bli författare.

Foto: Daniella Backlund Bild 4 av 6

Terese Alvén har en träningsblogg och hennes liv kretsar mycket kring träning. Hon skriver nu på sin första skönlitterära bok. Den handlar om en kvinna som hälsobloggar men som börjar tumma på vad som är sunt eller inte. Tidigare har hon givit ut en barnbok, träningsböcker och självbiografier.

Foto: Daniella Backlund Bild 5 av 6

Kerstin Johansson skriver för sin egen skull, mycket om kulturkrockarna som uppstår när hon och hennes man Lasse vistas i Nice där de har lägenhet. ”När jag skriver går jag in i en inre värld som bara är min egen.”

Foto: Daniella Backlund Bild 6 av 6