Annons

Varför står inte Reinfeldt upp för friheten på nätet?

I takt med att det framkommer ytterligare information om USA:s nationella säkerhetstjänst NSA:s avlyssning av världsledare, såväl som miljontals privatpersoner runt om i världen, kommer frågan allt närmare Sverige och statsminister Fredrik Reinfeldt. Det skriver Maria Ferm och Peter Rådberg (MP).

Under strecket
Publicerad

I juli lade Sverige, tillsammans med Storbritannien, in sitt veto för att stoppa EU från att ställa en rad kritiska frågor till USA gällande landets omfattande spionage mot Tyskland och Frankrike. Varför? I veckan kom nya uppgifter om USA:s omfattande övervakning av europeiska regeringschefer. Omvärlden protesterade, men Sverige var tyst. När nu Tyskland och Frankrike bjuder in EU:s medlemsländer till möte med USA väljer den svenska regeringen att utebli. Varför?

Frihet på nätet har tidigare varit en fråga där Moderaterna försökt profilera sig, men när Tyskland och Frankrike nu står upp för denna frihet väljer Sveriges statsminister att ställa sig vid sidan av. Det är uppenbart att Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt försöker ducka: ”Vi får se vad de kommer fram till, och så kan vi senare bedöma värdet av detta”, är hans kommentar till varför han inte deltar i det tysk-franska initiativet.

Annons
Annons
Annons