Varför stänga av kraftverk i kylan?

I mitten av december femfaldigades elpriset och nådde en ny toppnotering. I söndags varnade elhandelsföretaget Fyrfasen för ett liknande scenario och uppmanar nu sina kunder att inför det höjda elpriset dra ned förbrukningen under de närmaste dagarna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det kraftigt stigande elpriset har förklarats av att flera stora kärnkraftsreaktorer har stängts av i kombination med att den kraftiga kylan slog till. Bara drygt hälften av de svenska kärnkraftsreaktorerna var igång under en period i december på grund av underhållsarbete. Men vem kom på den briljanta idén att under just december månad ta stora kärnkraftverk ur drift? Var tog erfarenheterna från tidigare år vägen, kyla i december kan väl inte ha varit en total överraskning?

Aldrig tidigare har Sverige behövt importera så mycket el som nu. Situationen för tankarna till 2001 när energijätten Enrons elektricitetshandlare medvetet skapade elavbrott i Kalifornien genom att sända elektricitet ut ur staten när den behövde kraften som mest. Därmed drevs priset på el upp kraftigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons