X
Annons
X
Ekonomiskt och konstnärligt går Dramaten bättre än på länge. Men sjuktal och uppsägningar skapar oro. Sedan 2016 har 30 personer sagt upp sig enligt facket, att jämföra med ingen alls året innan dess och cirka tre personer per år dessförinnan.
Ekonomiskt och konstnärligt går Dramaten bättre än på länge. Men sjuktal och uppsägningar skapar oro. Sedan 2016 har 30 personer sagt upp sig enligt facket, att jämföra med ingen alls året innan dess och cirka tre personer per år dessförinnan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vad är det som händer på Dramaten?

Långläsning

Sedan Eirik Stubø började som chef på Dramaten har ett trettiotal personer sagt upp sig, däribland de som ledde det nya jämställdhetsarbetet.

Istället för en förändring efter #tystnadtagning vittnar medarbetare om en ledning som inte lyssnar på sina anställda.

– Ett så här stort företag ska inte ha såna här luckor, säger skådespelerskan Tanja Lorentzon, ledamot i fackstyrelsen.

Eirik Stubø slår ut med armarna, riktar en blick upp mot läktarna.

– Har du stått här uppe förut? Det är en väldigt speciell känsla.

Ekonomiskt och konstnärligt går Dramaten bättre än på länge. Men sjuktal och uppsägningar skapar oro. Sedan 2016 har 30 personer sagt upp sig enligt facket, att jämföra med ingen alls året innan dess och cirka tre personer per år dessförinnan.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 8

Eirik Stubø säger att även om teatern är ett antikt, antimodernt fenomen så utvecklar sig verksamheten i takt med samhället. "Genikulten är något som hör historien till. Jag har svårt att se några genier överhuvudtaget i dag. Där tror jag att världen har utvecklats till det bättre."

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 8

Tidvis har Dramaten framstått som den manliga genikultens högborg. För fjorton år sedan rapporterade Expressen om hur en skådespelare slagit ner en annan. Dåvarande Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm konstaterade att det inte hade med arbetsplatsen att göra utan att ”Sprit och smockan är en del av svensk kultur”.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 8

Tanja Lorentzon är ledamot i facket och blev nerringd när Dramatens nytillträdda personalchef sade upp sig. "Det har kommit en otrolig kraft från #tystnadtagning och de andra uppropen. Man ser en massa möjligheter. Men kraften kom tillbaka som en hård smäll i ansiktet när de som jobbat för att vi ska komma åt rätt håll väljer att sluta."

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 4 av 8

Dramaten är idag 230 år gammal. Dess historia har präglats av stora konstnärliga triumfer, men också skandaler och en gammaldags syn på både könsroller och kreativitet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 8

Julia Dufvenius har tagit tjänstledigt från Dramaten efter att hon känt att löften inte hålls och arbetet inte går att kombinera med familjeliv. Nu spelar hon in tv-serien "Heder", som hon själv är med och skriver och producerar.

Foto: Maja Suslin/TT Bild 6 av 8

När Eirik Stubø tillträdde som Dramatenchef 2015 fick han i uppdrag att göra mer med mindre. Sedan dess har sjuktal och personalomsättning skjutit i höjden. Facket menar att läget är allvarligt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 8

Våren 1787 instiftades Svenska dramatiska teatern, på Gustav III:s initiativ. Vid öppningen uppfördes bland annat ett verk skrivet av kungen själv.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X
Annons
X