Annons
X
Annons
X

Varför sköt han 16 civila?

Hans vänner talar om ”vår Bobby” som måste ha blivit psykiskt skadad av krig. I Afghanistan kokar vreden över morden på 16 civila med krav på att han döms för massmord. Inom någon vecka inleds den rättsliga processen mot 38-årige amerikanske sergeanten Robert Bales.

[object Object]
Inom någon vecka inleds den rättsliga processen mot 38-årige amerikanske sergeanten Robert Bales, till vänster. Foto: AP PHOTO/DVIDS, SPC. RYAN HALLOCK

Ingen betvivlar skuldfrågan i ett av de värsta övergreppen under det drygt elva år långa kriget i Afghanistan. Robert Bales hade druckit alkohol på den amerikanska posteringen i Panjwaidistriktet i Kandahar – en av de provinser som drabbats hårdast av kriget – innan han klockan tre natten till söndag den 11 mars smög i väg från förläggningen.

Han gick en knapp kilometer innan han bröt sig in i det första huset. Efter att ha skjutit en hel sovande familj på elva personer gick han in i ytterligare två hus och sköt totalt mot ett tjugotal civila. 16 människor dog, därav nio barn. Efter massmorden gick sergeant Bales tillbaka till sin bas och överlämnade sig till sina chefer.

Amerikanska medier har den senaste veckan försökt teckna bilden av Robert Bales och den är delvis motstridig. Grannar och barndomskamrater instämmer i militärkamraten Zachary Parsons ord ”en förbaskat bra ledare och en förbaskat bra person”. Men det finns också kommentarer om ”problem i äktenskapet” och ”missnöje över att inte bli befordrad”.

Annons
X

Robert Bales blev militär relativt sent. Vid 27 års ålder, bara några månader efter 11 september, sökte han värvning efter några mindre lyckosamma år i finansbranschen tillsammans med brodern Mark. När grundutbildningen var avslutad placerades Bales på Fort Lewis i delstaten Washington, på Tredje infanteriregementets Andra bataljon med specialutbildning som prickskytt. Kort efter att ha blivit antagen som militär gifte sig Bales med Karilyn Primeau och fick barnen Quincy och Bobby.

Bales tjänstgjorde tre gånger i Irak. Tredje brigaden stationerades i norra Irak från november 2003 till november 2004 när Irak var på väg in i kaos. Den andra ”resan”, juni 2006 till september 2007, blev den värsta. Inbördeskriget rasade, det var svårt att skilja vän från fiende, Bales och hans kollegor hade svårt att hitta några att slå tillbaka på efter att ha blivit utsatta för överfall och det dog drygt 80 amerikanska soldater i månaden.

På sin tredje ”resa” fick Bales så lugnt att han för sin barndomsvän Steven Berling på Facebook beskrev vardagen som ”långtråkig och ganska dum”. Han skrev också ”att ge pengar till araberna i stället för kulor verkar inte rätt” och syftade på att USA i högre utsträckning gått över till att bygga upp samhället än till att bekämpa fienden fysiskt.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I mars 2011 skrev Karilyn Bales på sin blogg att hennes make hade blivit besviken då han nekats befordran till sergeant av första graden, vilket skulle ha gett honom ytterligare 370 dollar i månadslön. Men Karilyn skrev också att familjen ändå skulle få en chans, ”äntligen komma in i en ny fas” med förhoppningen att maken skulle bli stationerad i Italien eller Tyskland.

  Men det blev inget Europa. Till sin besvikelse skickades Bales till en ny krigszon, Afghanistan. Där fick han också tråkiga nyheter hemifrån. Tre dagar före dödsskjutningarna hade hustrun Karilyn lämnat deras hus till försäljning. Till mäklaren sade hon att priset för tvåvåningshuset i Lake Tapp var 229000 dollar (50000 dollar mindre än vad Bales betalt 2005) och att ”familjen var ekonomiskt pressad”.

  Bales försvarsadvokater talar om ”post-traumatiska stresssyndrom”, men att det är för tidigt att tala om vilka faktorer som utlöste morden. För afghanerna finns dock inga förmildrande omständigheter, de kräver att Robert Bales döms till lagens strängaste straff.

  Annons
  Annons
  X

  Inom någon vecka inleds den rättsliga processen mot 38-årige amerikanske sergeanten Robert Bales, till vänster.

  Foto: AP PHOTO/DVIDS, SPC. RYAN HALLOCK Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X