Annons

Dick Harrison:Varför skickade Sverige tillbaka unga till ett förutsägbart öde?

Sverige har en lång historia av att deportera unga människor. När nyheten om den planerade utlämningen av 167 balter läckte ut i pressen 1945 var skandalen ett faktum. Ändå genomfördes den.

Publicerad

Få händelser i Sveriges moderna historia är lika förknippad med skam och vanära som baltutlämningen. Vad var det egentligen som hände? Varför skickade det demokratiska och militärt ohotade Sverige tillbaka baltiska ungdomar till ett förutsägbart olyckligt öde i Sovjetunionen, istället för att bereda flyktingarna en säker fristad?

Svaret är att söka i flyktingarnas natur: det rörde sig inte om civilister utan om soldater, några av dem dömdes senare i Sovjet för krigsförbrytelser. Tiotusentals civila balter hade också flytt till Sverige under andra världskriget, och de berördes inte av utlämningen. När Sovjetunionen i början av juni 1945 krävde att den svenska samlingsregeringen överlämnade flyktingar som stridit för tyskarna under kriget var ministrarna villiga att gå ryssarna till mötes, men det jakande svaret hölls länge hemligt för svenska folket. Regeringens beslut låg i linje med vad andra världskrigets segrarmakter kommit överens om: att tysk militär på flykt skulle återsändas till den front de lämnat. Detta urskuldar inte agerandet – Sverige var ju ingen krigförande stat och hade inte deltagit i överenskommelsen – men det bidrar till att förklara logiken.

Annons
Annons
Annons