Annons

”Varför ska paket från Kina ha en gräddfil?”

FN:s postsystem snedvrider konkurrensen, vilket slår mot svenska e-handlare. Att det kan vara billigare att leverera en vara från Kina till Sverige, än vad kostnaden är för att skicka samma paket mellan Stockholm och Borås talar sitt tydliga språk, skriver Karin Johansson, vd Svensk Handel.

Publicerad
Karin Johansson skriver att politikerna silar mygg men sväljer kameler när det gäller oschysst konkurrens för paket.
Karin Johansson skriver att politikerna silar mygg men sväljer kameler när det gäller oschysst konkurrens för paket. Foto: Pressbild, Lars Pehrson

President Trump har meddelat att de kinesiska postsubventionerna gör att USA ska lämna FN:s internationella postavtal Universal Postal Union (UPU). Som frihandelsvän går det att ha många synpunkter på Trumps handelspolitik, men i det här fallet är hans kritik förståelig. De otidsenliga postsubventionerna skapar en oschysst konkurrens som missgynnar svenska handlare. Kina är en av världens mest konkurrenskraftiga e-handelsnationer och det är orimligt att de fortsätter att få kraftiga subventioner på sina paketleveranser. Den danska transportministern har uttalat stöd för den amerikanska linjen och Svensk Handel anser att även nästa svenska regering måste agera.

Karin Johansson skriver att politikerna silar mygg men sväljer kameler när det gäller oschysst konkurrens för paket.

Foto: Pressbild, Lars Pehrson Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons