Annons
X
Annons
X

Varför ska man lämna just vänskap åt slumpen?

Claudia Gård och Ulrika Lilja träffades på en kompisdejt och bestämde sig direkt för att skapa en app där andra kan hitta vänner. De tror att det i dag finns en större öppenhet kring att våga säga att man behöver fler kompisar

Kompisdejting
I höstas lanserade Claudia Gård och Ulrika Lilja appen GoFrendly för tjejer som vill kompisdejta. ”Vi trodde att användarna skulle tycka att det är lite pinsamt, men folk är jätteöppna med att de kompisdejtar”, säger Ulrika.
I höstas lanserade Claudia Gård och Ulrika Lilja appen GoFrendly för tjejer som vill kompisdejta. ”Vi trodde att användarna skulle tycka att det är lite pinsamt, men folk är jätteöppna med att de kompisdejtar”, säger Ulrika. Foto: Adam Wrafter

Kompisdejting | Del 3

Plötsligt märker man att ens vänner befinner sig i helt andra livsfaser och att man vill träffa folk i ett skede som liknar det man själv är i. En vanlig situation, som både Claudia Gård och Ulrika Lilja var i för ett par år sedan. Ulrika hade efter flera år i USA flyttat hem till Stockholm och insåg att hon hade glidit ifrån många av sina gamla kompisar. Claudias yrkesliv hade tagit en ny riktning och hon sökte vänner som delade intresset för entreprenörskap. De hittade varandra i en Facebookgrupp för vänskapssökande. Första kompisdejten var lyckad; det var vänskap vid första ögonkastet. De pratade mycket om svårigheten i att hitta nya vänner i vuxen ålder och ville göra något åt saken. Claudia och Ulrika klickade så pass bra att de där och då bestämde sig för att starta företag tillsammans. Idén till appen GoFrendly föddes. När de utforskade intresset i bekantskapskretsen visade det sig vara betydligt vanligare att känna att man inte har tillräckligt många vänner än vad de hade trott.
–  Träffar man någon i 30-årsåldern som är supertrevlig tänker man: ”Klart att personen redan har en massa vänner och inte har tid med mig”, och så tror den andra likadant, säger Claudia.
Ulrika och Claudia är övertygade om att de allra flesta någon gång i livet kan känna att de inte har tillräckligt många vänner.
–  Jag har absolut känt mig ensam stundtals och förväntar mig att jag kommer att uppleva ensamhet igen, säger Ulrika.
–  Jag har vissa perioder också tyckt att jag inte har haft tillräckligt många kompisar, men jag har även känt mig ensam i kompisrelationer: att vi inte har passat ihop eller att man ger mer än vad man får tillbaka, säger Claudia.

Vi ses på ett lugnt kafé på Kungsholmen. Claudia och Ulrika har med sig varsin laptop; efter intervjun ska de jobba med appen. Här har de suttit många långa dagar och arbetat. De beskriver sig själva som ”två vanliga personer med väldigt vanliga liv”. Båda är gifta och har barn. Claudia är 36 år, polis, personlig tränare och kostrådgivare. Ulrika är 35 år, har tidigare drivit företag inom event- och resebranschen och är utbildad ekonom.

Men åter till appen. Claudia och Ulrika bestämde sig alltså för att skapa en kommersiell produkt som de själva hade ett behov av. Appen, som bara vänder sig till tjejer, har en filtreringsfunktion; man matchas ihop med potentiella kompisar utifrån intressen och livsskede. Konceptet skiljer sig inte särskilt från alla appar och sidor som finns för vanlig partnerdejting.
–  Jag tror att det egentligen är rätt lika; man vill vara intressant för den andra personen och visa sig från sin bästa sida. Och man måste kanske dejta runt lite innan man hittar rätt, säger Claudia.

Annons
X
Foto: Adam Wrafter

Claudia och Ulrika, som själva har hittat nya vänner via sin app, tror att det bara är det senaste året som tiden har blivit mogen för en vänskapsapp av det här slaget. Att ”erkänna” att man behöver fler vänner och vill kompisdejta är en del av en större mentalitetsförändring, där öppenheten kring det mesta ökar – mycket tack vare bloggar, poddar och sociala medier, menar de.
–  För tio år sedan var det ingen som nämnde att de gick i terapi, säger Ulrika. Om vi tidigare bara la filter över allt på Instagram, lyfts tyngre saker fram i dag. I podcasts pratar folk om sina skilsmässor och mammabloggarna skriver om sin jobbiga vardag. Man berättar mer om livet och för att det ska bli intressant måste man vara mer transparent.
Samtidigt tar många alltmer kontroll över sina egna liv, menar de. Man har möjlighet att forma sin tillvaro och där blir vänskapsbildandet en viktig del.
– Folk skapar det perfekta hemmet och kvinnor skaffar barn själva, säger Ulrika. Det känns bara märkligt att man inte ska ta kommandot över den här biten också. Varför skulle man lämna just vänskap åt slumpen?

Men kan inte det största värdet ändå vara livslång vänskap?
– Många har varken barndomsvänner eller djupa relationer med andra vänner. Man kanske känner sig väldigt ensam när man hör hur andra pratar om livslång vänskap, säger Claudia.
–Olika vänner fyller dessutom olika funktioner, gamla vänner kanske inte är de som råkar få barn samtidigt. Det handlar om att komplettera, säger Ulrika.

Skulle inte ett alltför intensivt kompisdejtande kunna innebära att man aldrig nöjer sig? Att det alltid finns någon mer spännande vän runt hörnet?
– Inom partnerdejting lyckas vissa aldrig träffa rätt för att de har någon form av idealbild. Det skulle säkert kunna vara så med vänskap också, men jag tror verkligen inte att det blir ett problem för de flesta, säger Claudia.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Är inte risken med att träffa vänner via en app att man missar intressanta personer för att man bara utgår från intressen och livsskede?
  – Jag har vänner som jag kanske inte hade träffat om jag hade läst deras profil. Men bara för att man börjar kompisdejta kommer man inte att sluta möta nya människor i verkliga livet, säger Ulrika.

  Annons
  Annons
  X

  I höstas lanserade Claudia Gård och Ulrika Lilja appen GoFrendly för tjejer som vill kompisdejta. ”Vi trodde att användarna skulle tycka att det är lite pinsamt, men folk är jätteöppna med att de kompisdejtar”, säger Ulrika.

  Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 2
  Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X