Annons

”Varför ska kvinnan inte kunna få betalt?”

De flesta värdmödrar i USA är gifta, välmående kvinnor från medelklassen, skriver artikelförfattarna.
De flesta värdmödrar i USA är gifta, välmående kvinnor från medelklassen, skriver artikelförfattarna. Foto: Lise Åserud/TT

I samband med Pride har Moderaterna en uppmärksammad kampanj om att tillåta altruistiskt värdmödraskap. Men det är inte rimligt att kräva att kvinnan inte ska kunna bli kompenserad för den tid, ansträngning och fysiska risk som det innebär att bära någon annans barn skriver John Norell och Adam Danieli från Fria Moderata Studentförbundet.

Under strecket
Publicerad

John Norell och Adam Danieli.

Foto: Pressbilder

Värdmödraskap – också benämnt som surrogatmödraskap – innebär att en kvinna bär någon annans barn genom graviditet och förlossning. Tekniska framsteg har genom detta skapat en möjlighet för kvinnor att bli mödrar även om de själva av biologiska eller medicinska skäl inte kan bära ett foster. Värdmödraskap innebär även en möjlighet för manliga homosexuella par att bli föräldrar. Detta är en fantastisk utveckling, men tyvärr är politiken ett hinder för värdmödraskap i Sverige.

Tre partier, M, L och C, har öppnat upp för att tillåta okompenserat, eller så kallat altruistiskt, värdmödraskap i Sverige, och Moderaterna driver i samband med Pride en uppmärksammad kampanj om frågan. Vad de menar borde tillåtas är dock endast värdmödraskap i de fall där kvinnan som bär barnet inte får någon kompensation. Givetvis borde dock även värdmödraskap mot betalning tillåtas.

Annons
Annons
Annons