Annons

”Varför ska alla vara egenanställda?”

Lovina Isaksson och Julius Sjödin.
Lovina Isaksson och Julius Sjödin. Foto: Natan Gull, privat

Vi är oroliga över att falska egenanställningar i gigekonomin ökar på arbetsmarknaden. Varför det till exempel nödvändigt att vara egenanställd för att jobba på ett badhus? Det skriver Lovina Isaksson och Julius Sjödin, organisationen Gigwatch.

Under strecket
Publicerad

Debatten kring Linda Piras app Workish har fört upp gigekonomin och arbetsmarknadens omvandling på agendan. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har själv gett sig in i diskussionen, och konstaterade på Twitter att det inte är ”hippt” med sämre villkor. Samtidigt har Socialdemokraterna knappast gjort särskilt mycket för att förhindra den utveckling som lett fram till att Workish och liknande företag i dag lyckats etablera sig i Sverige. I grund och botten handlar det nämligen om betydligt mer än en artists misslyckade lansering: det är frågan om grundläggande förändringar i hur arbetsmarknaden fungerar, som kommer att behöva hanteras under de kommande åren.

En av de saker med Workish som vi menar är särskilt intressant är företagets val att klassificera de som arbetar för företaget som egenföretagare, snarare än som anställda. Vad detta innebär i praktiken är dels att du som arbetar för företaget saknar semesterersättning och pensionssparande, och dels att företaget inte tar något ansvar för att se till att beskattningen på dina inkomster går rätt till. I en sådan situation blir det enda alternativet för många att skatta på egen hand, med risk för att göra misstag och bli återbetalningsskyldiga (samt att behöva lägga ner en hel del obetald arbetstid på detta).

Annons
Annons
Annons