Annons

Varför så viktigt med fler svartjobb?

Var fjärde konsument av skatteavdraget för hushållsnära tjänster tjänade mindre än 16700 kronor i månaden. Detta enligt SCB:s uppgifter för år 2008. Den senaste undersökningen gjord av Demoskop i januari 2010 visar att den största köpargruppen är barnfamiljer med medelinkomst.

Under strecket
Publicerad

Det är en högljudd minoritet som är emot hushållsnära tjänster i Sverige. Deras ryggmärgsreaktion är att om inte varenda fattigpensionär, lågavlönad ensamstående fyrbarnsmamma i förort och gubbe som bor ensligt i glesbygd kan eller vill använda sig av de här tjänsterna så ska ingen få göra det. Trots att massor av svarta jobb har blivit vita med alla de rättigheter som följer med ett riktigt jobb. Och trots att många som inte alls är ”rika” väljer att lägga en del av sina pengar på hjälp med fönstertvätt eller storstädning. Det är De rödgrönas linje. Om de kommer till makten ska de ta ifrån tusentals människor som nu arbetar vitt deras jobb och skicka ut dem på den svarta marknaden igen genom att fördubbla kostnaden för hushållstjänster utan skatteavdrag.

I Finland har avdrag för hushållsnära tjänster funnits på prov sedan 1997 och permanent sedan 2001. Skatteavdraget är 60 procent av den momspliktiga ersättningen och gäller för mängder av tjänster. Avdraget får också göras för arbete som utförts i egna och make/makas föräldrars hem och massor av andra släktingars i flera generationer. Det högsta avdragsgilla beloppet 2010 är knappt 3000 euro eller ca 32000 kronor per person. Följande hushållsarbete berättigar till avdrag, enligt Skatteverket:

Annons
Annons
Annons