Annons

Varför så tyst om försvarets framtid?

Regeringen har nu presenterat sin höstbudget. Satsningar på pensionärer, infrastruktur, forskning är hedervärda. Större diskussioner kring försvarsanslaget lyser dock som vanligt med sin frånvaro, skriver europaparlamentariker Alf Svensson (KD).

Under strecket
Publicerad

Det har gått ett par månader sedan ÖB:s besked under Almedalsveckan. Onekligen väckte det en viss, men enbart en viss, uppmärksamhet när vårt lands högste militär rakt upp och ner talade om för rikets medborgare att antingen måste försvaret ha mer pengar, eller fordras det politiska beslut som sänker kraven på vårt lands försvar. ÖB deklarerade att det kunde bli ta om att skära bort en större del, marinen, flygvapnet eller armén, om inte anslaget höjs.

Detta var ju ett minst sagt uppseendeväckande uppgift. Givetvis hade ÖB vägt sina ord i förväg och också utgått från att en rejäl debatt borde blossa upp. Men lika tam och egendomlig, som vanligt, blev den mediala efterbörden. Det är självklart att det i beskedsögonblicken levererades några tv-bilder, kommentarer och telegramtexter men på det stora hela kunde både finansministern och försvarsministern känna sig trygga och oattackerade.

Annons
Annons
Annons