Varför mörknar äppelmoset så snabbt?
SvD:s Ingrid Eriksson besvarar dina frågor om mat och matlagning.
Baka eget bröd
Matbröd med soltorkade tomater, Morotsbröd eller Grovt rågbröd.
Här är recepten.
Fråga:
Jag brukar göra äppelmos varje år men tycker att det mörknar så snabbt, både medan man gör det och sedan när man har hällt upp det på burk. Finns det något man kan göra åt det, moset ser så tråkigt ut efter ett tag.
Maria Berg
Svar:
Äpplen mörknar när man skalar eller skär i dem och fruktköttet kommer i kontakt med syret i luften. Olika sorter mörknar olika fort, en del blir bruna nästan genast.
Oxidationen går långsammare om man lägger äppelbitarna i kallt vatten med någon tesked citronsyra eller askorbinsyra eller helt enkelt lite färskpressad citronsaft efter hand som man skalar och skär dem i bitar.
Det bästa sättet att få ett ljust fräscht mos är att frysa in det. Själv brukar jag skala och klyfta äpplena och sedan koka dem med lite vatten. Då blir det ett mos som inte är helt slätt. Om man tänker passera moset behöver man inte skala och kärna ur dem först. Tillsätt 1 krm askorbinsyra per liter mos och blanda med socker efter smak, ca 1 dl per liter mos. Förpacka sedan i plastburkar och frys in när moset har kallnat.
Recept med äppelmos
Äppelmos med vanilj
Ett riktigt lyxmos som blir godare för varje dag. Gör det gärna lite grovt. Recept: Liselotte Forslin
Till receptet