Annons
X
Annons
X

Varför mördades Kim Jong-nam?

Mordet på Kim Jong-Nam
Kim Jong-nam på en bild från 2010 då han lät sig intervjuas av sydkoreansk press i Macau.
Kim Jong-nam på en bild från 2010 då han lät sig intervjuas av sydkoreansk press i Macau. Foto: Shin In-seop/AP

I måndags insjuknade en man på Kuala Lumpurs internationella flygplats. Mannen, vars pass angav namnet Kim Chol, fördes till sjukhus men avled redan i ambulansen. Före dödsögonblicket hann mannen säga att han blivit förgiftad, men inledningsvis ställde sig den malaysiska polisen skeptisk till ryktena som började spridas: ”Det finns inga tecken som tyder på att Mr Kim mördades”.

Mr Kim var Kim Jong-nam, den äldste sonen till den framlidne Kim Jong-il, Demokratiska folkrepubliken Koreas högste ledare. Kim Jong-il var i sin tur den äldste sonen till Kim il-Sung, landets president och postumt utsedd till Republikens evige president. Kim Jong-nam var därmed storebror till Nordkoreas nuvarande ledare, Kim Jong-un.

Medan Kim Jong-nam låg på bårhus i Malaysia krävde Nordkorea att få kroppen – innan den rättsmedicinska undersökningen hade inletts. Malaysia vägrade och de kommande dagarna rullades allt tydligare bevis upp för att Kim Jong-nam faktiskt utsatts för ett attentat. Genom inspelningar från flygplatsens övervakningskameror lyckades polis identifiera en kvinna, bisarrt nog klädd en tröja med texten: LOL, ”laughing out loud” eller ”lots of laugh”. Kvinnan greps och visade sig ha ett vietnamesiskt pass. Senare greps ännu en kvinna, denna med indonesiskt pass.

Annons
X

Vem var då Kim Jong-nam? Nordkorea är ett extremt slutet land utan minsta tillstymmelse till fri press och opinionsbildning med ett hårt styrt informationsflöde riktat mot omvärlden. Till och med uppgifterna om födelsedatumet varierar men Kim Jong-nam tros ha fötts 1970 eller 1971. Hans mor hette Song Hye-rim och var skådespelerska, förhållandet mellan henne och Kim Jong-il var dock aldrig officiellt och hans far fick flera barn med minst två andra kvinnor.

Barndomsbilder på Kim Jong-nam. Foto: Polaris/IBL

Det har spekulerats i varför Kim Jong-nam inte blev sin fars efterträdare som ledare för Nordkorea. Det såg ett tag ut som att han förbereddes för en topposition. 1998 fick han en högre tjänst inom säkerhetsministeriet och han deltog även tillsammans med sin far i delegationer till utlandet. En incident som kan ha påverkat Kim Jong-nams framtid var när han greps i den japanska tullen med ett förfalskat dominikanskt pass. Målet för resan ska ha varit ett besök på Disneyland i Tokyo. Ett tecken på att Kim Jong-nam fallit i onåd är också att han inte var närvarande vid begravningen av fadern 2011.

Kim Jong-nams egen förklaring till att han föll i onåd var att han, inspirerad av sina studier i Schweiz, började föreslå reformer i Nordkorea och att han ifrågasatte det dynastiska styrelseskicket. Lillebror Kim Jong-un, som även han studerade i Schweiz, tycks dock inte ha kommit till samma slutsatser.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Åren efter Disneyland-incidenten levde Kim Jong-nam i Macau, en speciell administrativ region i Kina, känd för sin spel- och kasinoverksamhet. Trots att han stötts ut av det nordkoreanska ledarskapet tycks inte försörjningen ha varit hotad. En Facebookprofil registrerad under namnet Kim Chol, som tros ha tillhört Kim Jong-nam, visar en man som reser runt världen, tar in på dyrbara hotell – och inte tycks vara överdrivet orolig för sin personliga säkerhet.

  Nordkoreas officiella nyhetsbyrå KCNA har ännu inte kommenterat Kim Jong-nams hastiga bortgång.

  Annons
  Annons
  X

  Kim Jong-nam på en bild från 2010 då han lät sig intervjuas av sydkoreansk press i Macau.

  Foto: Shin In-seop/AP Bild 1 av 2

  Barndomsbilder på Kim Jong-nam.

  Foto: Polaris/IBL Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X