Annons
X
Annons
X

”Varför måste alla duscha öppet?”

Naket även i poolen i Tyskland och badkläder i ryska bastur. Det råder olika badetikett i olika delar av världen, enligt SvD:s läsare som kommenterat Idagsidans serie om nakenhet. ”Låt nakenhet bland barn bli det normala” uppmanas i ett mejl. ”Naket är erotiskt!” fastslås i en kommentar på nätet.

Foto: LINDA FORSELL

Nakenchock – alla artiklar

HÄR I BERLIN är det naket som gäller i bastun, har man någon form av textil på sig så åker man ut. Och ingen hänsyn tar man till kön, flickor, gubbar, kärringar, män, pojkar om vartannat. På Berlins trendigaste vinterbad, Badeschiff, är det till och med ­naket som gäller i poolen. Härligt! Sverige framstår allt mer som ett krist-talibanskt 1800-talsland.

- - -

Annika

Annons
X

HÄR I HOLLAND har folk ett mycket mer avslappnat förhållande till sin kropp. I omklädningsrum på gym och badhus går folk obehindrat omkring nakna. Badar gör man i bikini/baddräkt/badbyxor. Annars blir man tillsagd – och lyder – precis som i många andra liknande situationer i samhället. I många bastur blandas män och kvinnor – ingen tycks ha problem med detta.

Gäst i Holland

JAG FLYTTADE FRÅN Ryssland till Sverige för 23 år sedan. En sak som är konstig i det nya landet är att man ska bada bastu utan en tråd på kroppen. Och i bastun kan sitta både män och kvinnor samtidigt. Helt omöjligt i Ryssland.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ska det nödvändigtvis ­badas blandat sätter man på sig sina badkläder.

  Helt naket i bastun är lika med sex i Ryssland. Men svenskarna skulle anse att bada bastu med badkläderna på är lika med snuskigt och ohygieniskt.

  Ska jag uppfattas som sexsugen eller bacillfri? Det beror på om det är en svensk eller en ryss som ser mig.

  Olga Granlöf

  VARFÖR MÅSTE ALLA duscha ­öppet i allmänna simbassänger och sportanläggningar?

  Hemma brukar man ha dörrar till badrum och toaletter. Men på de sportanläggningar som jag har besökt har man inte valmöjlighet att till exempel duscha utan ­insyn. Är detta inte ett intrång i det privata ­livet och i varje människas integritet?

  Också av andra skäl borde man få möjlighet att använda duschar med dörrar: jag tänker på överviktiga, anorektiker, personer som har skadat sig själva och har dåligt självförtroende.

  María Noel Mones

  ÖVER 95 PROCENT av alla nakenbilder föreställer inte den som har lagt ut dessa utan är bilder som har laddats ner från utviknings- och porrsidor på nätet. Men det får vissa att tro att det verkligen är vanligt att lägga ut nakenbilder på sig själv och vips har man lagt ut sin egen och satt en sten i rullning.

  Gunnar Arnkvist

  GAMLA KÄNDISAR SOM Strindberg står staty mitt i vår offentlighet, en författargigant i sin fullständiga nakenhet. På den tiden skulle väl ingen dödlig på gatan visa sig utan heltäckande kläder och absolut inte Strindberg själv. Men å andra sidan är han ju av Carl Eldh knappast framställd som han någonsin sett ut inpå bara skinnet, utan som en naken muskulös gudlig hjälte.

  Kan undra vilken stor kändis som skulle vilja posera så naken, även om det är i lånta muskler.

  Maria Herngren

  JAG SKULLE INTE SJÄLV bada ­naken offentligt, är inte tillräckligt ­bekväm med min kropp – vilket jag egentligen beklagar. Jag beundrar (äkta) naturister för ­deras ­avspända attityd. Jag beklagar samtidigt att det finns de som ger äkta naturister dålig PR på grund av att vissa dessutom är sexgalningar. Hela grejen att förfasa sig över nakenhet är lite som att vissa inte vill att homosexuella ska jobba på dagis för att man tror att homosexuell är det samma som pedofil. Folk är såna idioter.

  Kakan

  NAKET ÄR EROTISKT. Dessa naturister som försöker att averotisera nakenhet är inget annat än ­puritanska sexhatare, vars mål är att förvandla all form av sex till enbart en reproduktiv funktion. Det är samma människor som försöker förbjuda erotisk litteratur och censurera sex på film.

  Jag älskar att bröst och andra kroppsdelar har en erotisk och eggande laddning. Det gör livet mer njutningsbart och spännande.

  Anonym

  MIN KROPP ÄR privat! Jag visar så mycket jag har lust för andra människor. När jag ­badar ostört med min man är jag naken, självklart. Men jag vill inte visa upp mina erogena ­zoner som bröst och kön för andra människor. Det tillhör mitt privatliv.

  På offentliga badplatser och i badhus har jag baddräkt på mig. Det skulle aldrig falla mig in att bada enbart med bikini­underdelen. Jag vill helst inte se andra göra det heller.

  Elin

  STRAND I UPPLAND. Ett femtiotal barn i vattenbrynet, alla i mer ­eller mindre fashionabla badplagg. När vår treåring fått sand i byxan tar han av sig och fortsätter att leka. Hans nakenhet startar en diskussion bland oss vuxna. Någ­on tror att barnen kläs på för att inte locka vuxna till ”osunda bete­enden”. Jag är däremot övertygad om att om barn skulle slippa badkläder på stranden, skulle det vara det normala och risken mindre att någons ’onda öga’ stimuleras.

  På väg hem från stranden ­möter vi en ung familj på väg ner till badet. När pappan ser att småkillarna (3–5 år) inte har en tråd på kroppen, vänder han sig till sin lilla dotter: ”Nu Emma, får du lov att blunda!” Tack och lov verkade flickebarnet inte uppfatta andemeningen, men hon tog tydligt och konfunderat intryck av båda föräldrarnas ­utbytta blickar och fnissanden.

  Låt nakenhet bland barn bli det normala. Det ger ett avslappnat förhållande både för dem och vuxna.

  Anita Svensson

  JAG ÄR SNART i pensionsåldern. Jag har alltid gillat att bada och sola naken. De kroppsdelar som normalt inte får sol och ljus verkar njuta extra av det.

  Jag badar ofta naken på helt vanliga stränder om det inte är fullt med folk, så man kan gå ­undan en bit. Jag gillar inte att gå till vissa nakenbad för det är en stor övervikt av män och det känns onaturligt. Jag vill ha kvinnor omkring mig också, helst nakna.

  Naturligast vore om det kunde vara som i Danmark: den som vill ta av sig naken får det och de andra slipper.

  Christer

  DET ÄR MOTBJUDANDE att se kvinnor tvåla in sej med baddräkten på och sen skölja av snuskvattnet i bassängen, vidare att se unga killar i bassängen med kalsongerna på, där märkesskylten bak skall ses, under badbyxorna. Fy! Kan man inte införa striktare regler? Det är hälsovådligt och kostar stora summor att sanera.

  ”Slutbadad”

  Annons
  Annons
  X
  Foto: LINDA FORSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X