”Varför låter vi barn slås ut från skolan?”

Kalla Faktas reportage träffar hårt i magen. Det handlar om minst 5 500 barn som tidigt slås ur den skola som ska vara för alla. De är utbrända och slutkörda och många har funktionsnedsättningar som adhd, autism och språkstörning. Vi vet att mörkertalet är stort och att det personliga lidandet är enormt. Hur kan detta tillåtas fortsätta? undrar flera debattörer

Under strecket
Publicerad
Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons

I Sverige har 20 000 elever en ogiltig frånvaro (Skolinspektionens rapport från 2016) som innebär en risk för skolmisslyckande och framtida utanförskap. Kalla Faktas undersökning visar att åtminstone 5500 elever inte går till skolan alls. Vi vet att många av dessa har någon neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som adhd, autism, språkstörning, Tourettes syndrom (så kallade neuropsykiatriska funktionshinder, NPF).

De är utbrända och slutkörda på grund av att skolan inte förmår att möta deras behov. Trots att skollagen säger att alla elever ska få den undervisning och hjälp de behöver för att klara skolan. Och trots att prislappen för varje för ung människa som faller ur skolan är ofattbart stor. Av Kalla Faktas reportage framgår att samhällets nota för dessa 5500 elever i värsta fall kan hamna på 30 miljarder kronor enligt beräkningar av nationalekonom Ingvar Nilsson.

Annons
Annons
Annons