Annons
X
Annons
X

Varför lämnar du finansministern?

Hans Lindblad blir i februari ny chef för Riksgälden efter Bo Lundgren. Sedan sex år jobbar Lindblad som statssekreterare hos Anders Borg. Varför lämnar du finansministern?

Hans Lindblad blir ny Riksgäldschef.
Hans Lindblad blir ny Riksgäldschef. Foto: REGERINGSKANSLIET

– Ett så fint jobb som att bli chef för Riksgäldskontoret kommer väldigt väldigt sällan. Jag lämnar inte Borg utan går till Riksgälden istället. Det är så man ska se det.

Du har liksom nuvarande Riksgäldschefen Bo Lundgren dina rötter i Moderaterna. Vad skiljer dig och Bo Lundgren åt?

– Rötterna är i grunden att jag är opolitisk tjänsteman och akademiker. Det är den bakgrunden som skiljer oss åt. Under senare år har jag också arbetat tre år på Moderaternas statskansli och nu även jobbat för Anders Borg. Det är alldeles för tidigt för mig att komma med någon programförklaring kring det nya jobbet och om det blir någon förändring. Min grundambition är att jag kommer att fortsätta det goda arbete som gjorts inom Riksgälden med bankstödsfrågor och annat.

Annons
X

I presentationen av dig framgår att du har erfarenhet av statsbudgetfrågor och bankkrishantering. Vilka är de viktigaste erfarenheterna i dessa frågor?

– Jag har gjort sju statsbudgetar och har varit budgetsekreterare längst tid sedan Dag Hammarskjöld. Jag har lång erfarenhet på många områden. Inom bankkrishanteringen var jag med väldigt aktivt och jobbade intensivt med det under 2008.

Du har ett gediget cv – vad är du mest nöjd respektive mest missnöjd med i din karriär så här långt?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag är nöjd med många saker som jag gjort. Jag var den som skapade grunden för jobbskatteavdraget. Det har varit en viktig sak för att främja sysselsättningen. Mest missnöjd med? Det vet jag inte riktigt så den frågan passar jag på.

  Är det något du känner att du redan nu vill berätta, med andra ord, vill du lyfta fram några lik i garderoben?

  – Jag hade en ordentlig garderobsvädring redan 2006-2007 då alla statssekreterare fick redogöra för sin bakgrund. Jag har inte plockat in några nya lik i garderoben sedan dess.

  Vad var det för komprometterande som du avslöjade då?

  – Det får du titta efter själv. Detta är glömt, förlåtet och begravt.

  Det sägs att jorden kommer att gå under i morgon, fredag. Vilken beredskap har du för ett sådant scenario?

  – Den beredskapen för mig personligen är ganska dålig. Jag har ingen beredskap för undergången just nu. Dessutom, om det var sant, vilken beredskap skulle hjälpa?

  Fotnot: SvD Näringsliv har inte lyckats bena ut vilket eller vilka lik i garderoben som Hans Lindblad berättade om för sex-sju år sedan.

  Hur allmänbildad är du? Testa dig själv!

  Vad har inte varit en pjäs i Monopol? quiz.svd.se Vad heter Douglas karaktär i Wall street? quiz.svd.se Vilken Ericsson-mobil kom 1999? quiz.svd.se
  Har du koll på alla Hans i Näringslivet? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Hans Lindblad blir ny Riksgäldschef.

  Foto: REGERINGSKANSLIET Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X