Analys

Per Lindvall:”Varför investeras det så lite i Sverige?”

Per Lindvall

Ett av Sveriges största ekonomiska problem är att vi sparar för mycket och investerar för lite. Det urholkar vårt långsiktiga välstånd. Detta bekymmer borde ligga i topp på den ekonomipolitiska dagordningen inför valet i höst, inte fokus på att statsfinansernas årliga saldo ska ligga på plus.

Under strecket
Publicerad
Kolla in kartan på http://sthlmdigital.svd.se/svd-map.

Kolla in kartan på http://sthlmdigital.svd.se/svd-map.

Foto: SVD.SE
Annons

Ur ett ögonblicksperspektiv framstår Sverige som ett ekonomiskt sett mycket välskött land. Vi har en dynamisk ekonomi med en företagssektor som är internationellt framgångsrik på många områden. Det faktum att Sverige och inte minst då Stockholm har satt sig på världskartan som ett av de kluster där globalt framgångsrika företag fostrats i den nya ”nya ekonomin”, där internet möter ”big data” ger en extra klunk bubbel åt självkänslan.

Det gäller etablerade företag som Skype, Spotify, Mojang och King, men även en pipeline av potentiella storframgångar som Klarna och Izettle samt framtidens potentiella vinnare, som Sumline med flera. Dessutom har vi ”ordning” i statsfinanserna för den som inte visste det.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons