Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Varför inte lotta ut var folk ska bo också?

Svenska skolan
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Plats på populära skolor ska lottas ut, föreslår regeringens särskilda Skolkommission. Syftet är att med ett radikalt grepp utjämna orättvisor.

Förslaget är fegt och otillräckligt. Orättvisorna är så mycket större än kösystemet till skolan kan påverka.

Det enda rimliga vore förstås att lotta ut var medborgarna ska bo. På så sätt kan man råda bot på allt från den ekonomiska ojämlikheten i kommunerna till kvinnounderskottet i Norrland. Varför ska populära platser, som Falsterbo-Skanör, Östermalm, Lidingö och Danderyd vara förbehållna enbart de välbeställda?

Annons
X

Man borde även lotta ut arbetsplatser. Både för att få ett slut på bristen på kvinnliga sopåkare och manliga dagisfröknar, men också för att alla ska ha en rimlig chans till ett välbetalt chefsjobb.

Det har även visat sig att äktenskapsmarknaden har vissa inbyggda skevheter. Framgångsrika och välutbildade tenderar att välja andra framgångsrika och välutbildade som livskamrater. Här skulle en reglering kunna göra skillnad. Lottning skulle förbättra möjligheterna för många. Det här vore inget konstigt – i många samhällen väljer man inte själv sin gemål.

Den största orättvisan i livet grundläggs dock redan vid födseln. Det självklara svaret från regeringen bör även här vara lottningen. Bebisar kan med fördel födas centralt, för att sedan med slumpens hjälp fördelas bland landets myndiga invånare.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men först av allt borde man kanske lotta ut riksdagsplatserna, så att nuvarande makthavare fick en chans att komma ut i verkligheten.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X