Varför inget stöd till internationella språktävlingar?

Sverige deltar i många internationella kunskapstävlingar för ungdomar. De nationella uttagningarna och deltagandet finansieras av Skolverket. Men endast när det handlar om tävlingar i naturvetenskap, matematik och teknik. Lingolympiaden – en tävling i lingvistik och logik för ungdomar – stöds inte med en krona från Skolverket. Vi tycker att detta är orimligt och kontraproduktivt. Varför värderas inte humanistisk vetenskap? Hur motiverar man att språk sätts i strykklass? skriver en rad debattörer.

Under strecket
Publicerad
Annons

Under fliken fortbildning och bidrag på Skolverkets hemsida finns rubriken ”Internationella Tävlingar”. Det är något som förtjänar välvilliga nickar. Sådana tävlingar fyller många lovvärda funktioner. De sporrar elever och skolor till förbättrade studieresultat, de är en viktig del i skolans internationalisering och i vårt globala kunskapsutbyte och de fungerar som en brygga mellan skola och forskarvärld.

Men när man klickar på fliken och kommer till undersidan avstannar det välvilliga nickandet. Där visar det sig nämligen att bidrag enbart ges till tävlingar i teknik, naturvetenskap och matematik. Det här är ett märkligt förhållande. Det borde vara självklart att alla vetenskapliga tävlingar jämställs – att alla begåvade och arbetsvilliga elever behandlas lika.

Annons
Annons
Annons