Varför har vi ingen officiell nationalsång?

Tommy Körberg sjunger nationalsången före EM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Österrike på Friends arena i Solna, september 2015.
Tommy Körberg sjunger nationalsången före EM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Österrike på Friends arena i Solna, september 2015. Foto: Jessica Gow/TT
Under strecket
Publicerad
Annons

Hur länge har ”Du gamla, du fria” varit Sveriges officiella nationalsång?

Det enkla svaret är att den fortfarande inte är detta. Sverige har ingen officiellt fastslagen nationalsång, även om nästan alla tror att ”Du gamla, du fria” fyller denna funktion. För att en nationalsång skall uppnå officiell status, juridiskt sett, krävs nämligen beslut av lagstiftande församling, i Sveriges fall riksdagen. Trots ett flertal motioner i ärendet har riksdagens majoritet alltid sagt nej till att anta sången som officiell nationalsång. Konstitutionsutskottets motivering har varit att ”Du gamla, du fria” redan har förankrats i folkdjupet och att den därmed de facto är att betrakta som nationalsång. I detta läge vore det fel av statsmakterna att inskrida med formella beslut i frågan.

Annons
Annons
Annons