Annons

”Varför har Ericsson inte bättrat sig?”

Idag håller Ericsson sin bolagsstämma och orosmolnen för bolaget är många: 2017 var ett förlusttyngt år, bolagets utlovade omstrukturering går trögt och konkurrensen från kinesiska Huawei är mördande.

Som om inte det var nog så ska inom några veckor ett 20 år gammalt fall av korruptionsmisstankar riktade mot tidigare Ericsson-chefer tas upp för prövning i grekisk domstol.

Under strecket
SvD Näringsliv
Publicerad

SvD:s Patricia Hedelius i Ekonomistudion.

Foto: SvD Bild 1 av 1

SvD:s Patricia Hedelius i Ekonomistudion.

Foto: SvD Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion Ericsson

Den grekiska rättegången handlar om en affär Ericsson gjorde i slutet av 90-talet, där Ericsson tros ha sålt radarsystem till Grekland genom att muta makthavare.

Även fast misstankarna riktas mot sex före detta anställda Ericsson-chefer som nu lämnat bolaget så kan den grekiska rättsprocessen få konsekvenser för Ericsson:

– Risken är att de amerikanska myndigheterna ser att Ericsson kände till de här problemen för 20 år sen, och att de nu har nya fall av korruption - så varför har de inte bättrat sig? säger SvD:s Patricia Hedelius i Ekonomistudion.

Varför går det så långsamt? Klarar Ericsson det här?

Men Greklands-frågan är bara ett av många problem som överskuggar bolagsstämman idag: vd Börje Ekholm kommer behöva ge tydliga besked om hur det går med bolagets besparingsplan, och hur bolaget åter ska bli lönsamt. Frågorna är många:

– Varför går det så långsamt? Klarar Ericsson det här? Konkurrensen från bland andra Nokia och kinesiska Huawei är stenhård, och Ericsson är på väg att bli nummer tre i en sektor där man tidigare har varit nummer ett, säger Patricia Hedelius.

SvD:s Patricia Hedelius i Ekonomistudion.
SvD:s Patricia Hedelius i Ekonomistudion. Foto: SvD
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons