”Varför händer inget inom miljöpolitiken, MP?”

Det är nu snart ett år sedan vi lämnade över makten över miljöpolitiken i Sverige till Miljöpartiet. På deras dag i Almedalen, med ett ekonomiskt seminarium med nya fagra löften, är det dags att ställa frågan: varför händer inget? Det skriver C-politikerna Martin Ådahl och Kristina Yngwe.

Under strecket
Publicerad

Martin Ådahl och Kristina Yngwe

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman och Jonas Ekströmer/TT
Annons

Centerpartiet var stolta om än inte nöjda med det vi uträttade under vår tid i regeringen. Väldiga steg framåt skedde för förnybar energi; vindkraften mer än tiofaldigades och biokraften ökade mer än 50-procent med hjälp av elcertifikat. Vi lyckades äntligen vända ned utsläppen från biltrafiken med olika bonusar och skatter. Vi var tongivande i en miljökoalition som räddade EU:s pris på klimatutsläpp och vi ökade miljöfaktorn i jordbruksprogrammen. Bland annat.

Vi ville göra ännu mer, men vi nådde resultat genom att vi fokuserade på smarta, fungerande, konkreta, ekonomiska styrmedel. Utan dem hade visionerna och idealismen fallit platt, i synnerhet i tuffa förhandlingar inom en koalition där alla inte är lika gröna. Extra viktigt är de konkreta styrmedlen i internationella förhandlingar. Inför det stora klimatmötet i Paris i höst inser alltfler att vad än de stora länderna nu lovar så måste löftena omsättas i pris på utsläpp, annars händer inget.

Annons
Annons
Annons