”Varför göra sig lustig över sanningssökande?”

Uppsala Domkyrka, öppnande av Erik den Heliges skrin, innehållande kranium, benbitar och en kungakrona i förgylld koppar efter Erik den Helige.
Uppsala Domkyrka, öppnande av Erik den Heliges skrin, innehållande kranium, benbitar och en kungakrona i förgylld koppar efter Erik den Helige. Foto: Bertil Ericson/TT

När Ola Wong kritiseras av arkeologen och arkeologiforskaren Ingrid Berg för att politisera kultarvsdebatten, traskar hon patrull med historiens alla politruker som tjänat idealet om det politiskt korrekta. Professor Per Bauhn försvarar Ola Wong i kulturarvsdebatten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ingrid Berg raljerar i SvD Kultur den 4 oktober över Ola Wongs formulering om att söka ”sanningen om det förflutna” och menar att en sådan målsättning ”visar på hans bristande insikt i hur arkeologisk och humanistisk forskning går till”.

Jo, om man tillhör de postmodernistiska kadrerna så är det kanske så man tycker. Men om arkeologi och humaniora inte är ute efter att söka sanningen om det förflutna, vad är då poängen med deras verksamhet? Att vi inte alltid kan hoppas att nå fram till en fullständig sanning innebär ju inte att det är ointressant om det vi faktiskt når fram till är sant eller inte.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons