Annons
X
Annons
X

Varför gör de så här?

På söndagen berättade s, v och mp att de planerar ett gemensamt regeringsalternativ. SvD:s Göran Eriksson kommenterar.

Vad betyder det här?

– Det innebär ett slut på osäkerheten om hur oppositionens regeringsalternativ ska se ut. Det var inte oväntat med tanke på rektionerna som kom efter att s och mp gått fram ensamma. Utan vänsterpartiet hade mp och s förföljts av frågor om splittring hela tiden fram till valet. Då var det här ett bättre alternativ.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I dagens demoskop-undersökning placerar sig vänsterpartiet som Sveriges tredje största parti. Påverkar det relationen med s och mp?

  Annons
  X

  – Det tror jag inte, eftersom förra veckan gick v tillbaka i mätningarna. Det får ingen praktiskt betydelse om ökningen inte är permanent, då kan det få effekt.

  Varför går de ihop gemensamt och visar upp sig just nu?

  – De ville ge besked så snart som möljigt eftersom osäkeheheten i regeringsfrågan har skadat hela det rödgröna blocket, som också har gått tillbaka den senaste månaden sen s- och mp samrabetet sprack. Jag tror de kände en press att presentera det här snabbt.

  Det har varit flera diskussioner och konflikter både inom och mellan partierna – kommer man kunna lägga dem helt åt sidan?

  – Det finns stora spänningar både politiskt och personligt. Det kommer att bli problem eftersom partierna har olika politiska utgångspunkter. V befinner sig till exempel mycket längre till vänster än de andra när det gäller skattepolitik. Men de tvingas att hantera det. Priset för att bråka offentligt har blivit högre nu.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X